Renk körlüğü nedir? Belirtileri ve çeşitleri

Renk körlüğü bilinen manada bir körlük olmadığı gibi sadece bazı renkler konusunda bir eksikliktir! Mavi, Sarı, Kırmızı, Yeşil gibi renkleri ayırt etmekte güçlük yaşanan bir durumdur.
Renk körlüğü nedir? Belirtileri ve çeşitleri

Renk körlüğü aynı rengin tonlarını ayırmakta güçlük çekmek şeklinde olabileceği gibi hiçbir rengi algılayamayacak derecede de şiddetli olabilir.

Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen renk körlüğünün çoğu doğuştandır. Ayrıca, çocukluk çağında maruz kalınan yüksek ultraviyole ışınlar kalıcı olarak renk körlüğüne sebep olmaktadır.

Renk körlüğüne dair İshihara testi ile renk körü olup olmadığınızın tescili yapılabilir. Bu testin sayfalarında noktalardan oluşan sayılar vardır ve aydınlatması kaliteli bir yerde hastanın sayıları okuması istenir. bu testi göz doktorlarının yapması en doğru olandır.

Renk körlüğü belirtileri nelerdir?

Doğuştan gelen renk körlüklerinde yeşil, sarı, turuncu, kırmızı renkler ayırt edilmekte zorlanılırken yine ender görülen ama ileri derece renk körlüğü denilen türünde ise her şey siyah beyaz görülür. Günlük yaşamı etkilemeyen bir durum olsa da bu hastalığı yaşayan kişiler renklerle ilgili belirli işlerde çalışamazlar. Kırmızı ve Yeşil renkler bütün dünyada kara ve deniz işaretlerinde kullanıldığı için ve görülmemeleri durumunda yaşamsal tehlike oluştuğu için araba ve deniz taşıtı kullanamazlar.

Renk körlüğü çeşitleri nelerdir?

Kırmızı-Yeşil renk körlüğü denilen türde kırmızının ve yeşilin bazı tonları ayırt edilemez

Mavi - Sarı renk körlüğünde de mavi ve sarının farklı tonlarını ayırt edemeyebilirler

Tam renk körlüğü yaşayan kişiler ise hiçbir rengi görmezler sadece siyah beyaz şekilde görürler.

Renk körlüğünün tedavisi var mı?

Renk körlüğü için şu ana kadar hiçbir tedavi yöntemi olmamıştır. Tamamen tedavi olmasa da kişilerin renk körlüğüne uyum sağlamaları adına çözüm yolları bulmak daha uygun olmuştur. Öyle ki; çoğu insan renk körü olduğunu bile bilmez. Renk körleri için üretilmiş renkli kontak lensler ve gözlükler mevcuttur. Göz doktorunuzun sizi yönlendirmesi ile setteki farklı renkler denetilir ve hangi renge sahip kontak lens ya da gözlükle renkleri ayırt edebildiğiniz saptanır ve buna uygun lens ya da gözlük kullanmaya başlarsınız.