Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Reflü; genellikle ülser ile karıştırılır fakat reflü tamamen farklı bir hastalıktır. Midede bulunan asidin bazı faktörlerden dolayı yemek borusuna gelmesi ve bundan kaynakla yanma hissi reflü olarak adlandırılır.
Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Reflü rahatsızlığı olan bireyler çoğunlukla göğüste yanma hissi ve kusma hissi gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Yemek yedikten sonra yaşanan reflü mideden ağıza acı bir tad gelmesi ile anlaşılmaktadır. Bu hastalık günümüzde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu rahatsızlığın tedavisi için ilk önce reflünün fizyolojik mi yada bir hastalık mı olduğu araştırılmalıdır. Yemek yedikten sonra 8 kere oluşan bu şikayet rahatsızlığın fizyolojik olduğunu göstermektedir.

Reflü Nasıl Ortaya Çıkmaktadır?

Bir süre midede bulunan asidin yükselerek yemek borusuna gelmesi ile başlamaktadır. Bu rahatsızlık sonucunda mide üstünde ve yemek borusunda hasar meydana gelmektedir. Bazen midenin üzerinde bulunan kaslar kasılarak asidin mide içerisinde hareket etmesini sağlar. Fakat uzun süre boyunca asidin yukarı çıkması ile beraber midenin üzerinde bulunan kaslarda hasar almaktadır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüste şiddetli ağrı
  • Yemek borusunda yanma
  • Ağıza gelen acı tat
  • Yutkunmakta zorluk çekme
  • Sürekli olarak hıçkırma ve geğirme isteği
  • Bulantı ile beraberinde gelen kusma
  • Ağız içerisinde oluşan kötü koku

Reflü Tedavisi Nasıl Olır?

Reflü belirtileri daha fazla olmadan bir hekime başvurmanızda fayda vardır. Hastaneye gititğinizde hekim endoskopi ve ultrason yardımı ile midenizdeki asidin ne düzeyde olduğuna bakar. Yemek borusun pH değerine bakılır eğer bu değer düşük ise hemen tedaviye başlanılmalıdır. Tedavi sürecinde mide asidini dengelemesi için bazı ilaçlar verilmektedir. Tedavi sürecini desteklemek için baharatlı , gazlı ve asit oranı fazla yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Reflü eğer ciddi bir boyuta ulaşmış ise doktorunuz size diyet uygulayacaktır. Uzun yıllar süren şikayetler diyet ve ilaç ile azalmıyorsa cerrahi müdahele yapılması gerekmektedir. Cerrahi müdahele ile mide asidinin yemek borusuna kaçmaması için midede bulunan kaslar güçlendirilir. Reflü nedeniyle oluşan şikayetleri önlemek için; yemeklerden sonra uzanmak yerine 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır ve fazla kilodan kaçınılmalıdır.