Reflü Hastası Oruç Tutabilir Mi?

Türkiye’de en fazla görülen reflü rahatsızlığına dair pek çok detayı ve ramazan ayı içerisinde ne şekilde beslenmeleri gerektiğini uzmanlar anlatmaya başladı.
Reflü Hastası Oruç Tutabilir Mi?

Vücut konusunda dinlenme zamanı orucun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Fakat yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen ve sağlık konusunda son derece uygun olmayan insanlar için oruç aynı sonuçları doğurmamaktadır. Daha çok mide problemi olan reflü de yer aldığı gibidir.

Mide reflüsü, yemek borusu üzerinde alt bölümünün, mide asitlerine maruz kalması ile oluşan problem olarak görülmektedir. Mide üzerinde salgılanmış olan asit, normal durumlarda yemek borusuna geçmemektedir. Mide ile yemek borusu içerisinde mevcut olarak bulunan kelepçe mekanizması bu durumu engellemektedir. Reflünün olması adına midede yer alan asidin yemek borusuna doğru kaçması gerekmektedir.

Belirtilere Dikkat Edin

Acı Tat

Mide asitleri yemek borusu üzerinden geçerek ağıza gelmekte ve bu durumda ağızda acı bir tada yol açmaktadır. Boğaz ve ağız üzerinde kötü bir tat bırakmaktadır. Genel olarak yemek sonrası nadiren de yemek sırasında ortaya çıkmaktadır.

Göğüs Problemi

Mide asidi yemek borusu içerisinde çıktığı zaman bu bölge asidin etkisiyle yanmaktadır. Bu yanma durumunu göğsümüzde ağrı olarak hissedebiliriz. Bu ağrı problemi genel olarak yemek sonrasında, mide asidinin salgılandığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır.

Boğaz Problemi

Reflünün genel olarak soğuk algınlığı ile karıştırılan diğer konulardan bir tanesi boğaz ağrısıdır. Mide asidinin tahriş etmiş olduğu yemek borularında ağrılar görülmektedir. Diğer belirtiler bulunmaması durumunda boğaz ağrısının sebebi reflü olabilmektedir.

Reflünün belirtileri son derece bellidir. Bu yüzden görülecek bulguları kendinizde gözlemliyorsanız doktora başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz üst tarafta görülen reflü tedavisine başlamak için yeterli bir neden olarak görülmektedir. Mevcut şikayetler üzerinde reflü tanısı konabilir.