Püre Yemekler Bebeklerin Dil Gelişimlerini Olumsuz Şekilde Etkiliyor

Ebeveynler için püre besinler diğerlerine oranla daha pratik geliyor.
Püre Yemekler Bebeklerin Dil Gelişimlerini Olumsuz Şekilde Etkiliyor

Fakat püre haline getirilen besinlerde bebeklerin gelişimi açısından olumsuz teşkil ediyor. Özellikle püre besinler, dil gelişimlerini olumsuz yönde etkilemeye neden oluyor. Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak şu şekilde bir benzetme yaptı. Püre yemeklerin daha çok fast food yiyeceklerle eş değer olduğunu söyledi. Her ne kadar kolay ve hızlı gibi gözüksede zararlı olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, anne ve babaların bu yola başvurması kolaya alıştırmaktan bir şey olmadığını söylüyor. Tat farkındalığının meydana gelmesi, çiğneme güçlüğünün çekilmesi gibi pek çok olumsuz durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Beyin Hastanesi Dil ve konuşma bozuklukları uzmanı İbrahim Yaşa, ezilmiş yemeklerin çocuklarda yutma güçlüğünün çekilmesine neden olduğunu söyledi. Özellikle çocuklarda çiğneme güçlüğününde yaşanmasına neden oluyor. Çiğneme ve etkin dil hareketleri öğrenmesine engel olacağından dolayı mümkün olduğunca bu tür besinlerden uzak durulması gerekir.

Sorunların Çıkmasına Neden Olabilir

Püre yemekleri çocuğunuza vermeniz sorunlara davetiye çıkarabilir. Bebekleri daha basit bir beslenme şekline iterek sağlıklı beslenmesinin önüne geçiyoruz. Bu durumda doğal olarak bebeğin sağlıklı şekilde gelişmesini önlüyor. Mümkün olduğunca yemekleri blenderdan geçmemeye çalışın.

Püre Yemeklere Dikkat Etmelisiniz

Püre yemekleri verirken çok fazla aşırıya kaçılmamalıdır. Anneler katı gıdayı çok kez püre kıvamına getirerek çocuklarına veriyor. Bilinçli anneler bu tarz beslenmeye çok fazla yanaşmıyor. Baktığımızda salatalık, dilim ya da domates hemen püreye dönüştürülerek bebeğe veriliyor.Her ne kadar içerik oldukça besleyici olsa da bireyin ne kadar gelişimini desteklemiş olduğu tartışılacak bir konudur.

Gıda Çeşitliliğinin Haricinde Tüketme Biçimine de Dikkat

Gıda çeşitliliği kadar tüketme biçimide bir başka önem arz eden konulardan birisidir. Dil ve konuşma bozuklukları uzmanı İbrahim Yaşa,  püre kıvamı gelen besini 9 aylık bebeğin yapması gereken bir çırpıda yutmak olduğunu söyledi. Bunu yapması hem çiğneme hareketini durduracak hem de tat alma duyusunu yok edecek.

Ek Gıdaya Geçiş Dönemine Dikkat Edin

Anne ve babalar ne zaman ek gıdaya geçilmeli mutlaka uzman bir doktordan  yardım almalıdır. 6 ay sonrasında artık ek gıdaya geçiş yapmalısınız. Bu süre zarfında mutlaka bebeğin tat duygularının kazanımını sağlamanız  önemlidir. Bunu başarırken aşırı ısrarcı tutumda olmayın. Daha çok oyunlar oynayarak alıştırabilirsiniz.

Uzmana Danışın

Şüphe ettiğiniz bir şey olduğu vakit hemen uzmana danışmalısınız. Gelişim sürecinde bebeğin yutkunma zorluğu çekildiğini anladığınız zaman hemen doktora gitmelisiniz. Çünkü sağlıklı bir gelişim açısından kritik bir durum olacaktır. Bu konuda anne ve babaların mutlaka daha dikkatli olması gerekir. Sürekli bebeğinizi püreye alıştırmanızda iyi birşey olmayacak. Çiğneme zorluğu, yutkunmada zorluk, tat alma duyusunu kaybetme ve dil gelişimini engelleme gibi istenmeyen sorunları ortaya çıkarmaya neden olacak.