Parmak Emme Alışkanlığı Çene Bozukluklarına Neden Oluyor!

Uzmanlara göre diş ve çene bozukluklarının bir nedeni de parmak emme alışkanlığı.
Parmak Emme Alışkanlığı Çene Bozukluklarına Neden Oluyor!

Bebeklerin emme refleksleri bir yaşa kadar doğal kabul ediliyor, ancak sonrası için sıkıntı oluyor.

Kaç Yaşa Kadar Parmak Emilir

Bebeklerde parmak emme alışkanlığı bir süre sonra zararlı hale gelebiliyor. Anne memesinden beslenme ve ilk yıllardaki doğal refleksin bitmesi gereken zaman ise 5.yaşı gösteriyor. Yani uzmanlara göre 5 yaşa kadar olan parmak emme alışkanlığı doğal olarak kabul edilirken bu yaştan sonra devam etmesi halinde diş ve iskelet sorunları baş gösterebiliyor. Ayrıca parmak emme süresi, parmak emme şekli gibi detaylar da önem kazannıyor.

Ne Tür Sorunlar Oluyor

Uzun süre devam eden parmak emme hareketi üst ön dişlerin yapısında  bozulmalara neden oluyor. Üst ön dişler emme kaynaklı olarak alt ön dişleri tam örtmeyebiliyor. Ön dişler daha önde ve alt çene ise  daha geride olabiliyor. Dişlerde çapraşıklıklar görülmesi de diğer sonuçlardan. Ayrıca uzun süre emme kaynaklı parmak şekil bozuklukları görülebilmektedir.

Alışkanlık Bıraktırılmalı

Parmak emme alışkanlığı olan çocuklarda aileler bunu fark etmelerinin ardından çözüm için bir ortodontiste başvuru yapmalıdır. Yani bir an önce bu durumun sonlandırılması gerekir ve ağız içi aygıt desteği de alınarak sorun çözülmelidir. Duygusal ihtiyaçlar da dahil olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme yapılarak gereken hallerde bir psikologdan da yardım alınabilir. 

Tedavisi Var Mı

Parmak emme tedavisi  mümkün uzmanlara göre mümkün.karışık dişlenme döneminde alışkanlıktan vazgeçen çocuklarda bu sorun da kendiliğinden çözülebiliyor. Aksi halde kalıcı şekilde sorun olabilmektedir ve bunun için tel takma gibi ortodontik bir tedavi gerekebilir. hatta eğer tedavi gecikirse daha da zorlaşan bir süreç gündeme gelebilir. Cerrahi işlemle düzeltme bunun sonucudur.