Panik atağın 4 fiziksel belirtisi

Panik atağın en belirgin dört fiziksel belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin hepsi bir olarak görülebildiği gibi, her belirti tek başına da görülebilir. Hatta bu belirtiler hiç görülmeyebilir. Fakat bu dört belirti en yaygın olarak görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Panik atağın 4 fiziksel belirtisi
UŞAK GÜNDEM  / Panik atak aniden ortaya çıkmaktadır ve çoğunun nedeni belli değildir. Panik atak süresi ortalama 10 dakika sürmektedir. Atağın süresi ilerledikçe, atağın şiddeti de artmaktadır. Panik atak öncelikle, korkunç bir şey olacağına dair bir endişe duymayla ve aynı zamanda dehşete kapılmayla kendini belli etmektedir.

Panik atağın en belirgin 4 fiziksel belirtisi:

Ellerde uyuşma ve karıncalanma hissi, karıncalanma, terleme, ani ürperme ve ateş yükselmesi

Göğüs ağrısı, göğsün sıkışması ve kalp çarpıntısı

Baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetme ve vücutta ani titremeler

Nefes darlığı çekme, yutkunmada zorluk çekmek, boğuluyormuş gibi hissetmek, mide bulantısı ve kusma isteği

Panik atak, tedavisi mümkün olan ve kontrol altında alınabilecek bir psikolojik hastalıktır. Panik atak tedavisinde en net ve en olumlu sonuç veren yöntem bilişsel davranışçı terapileridir. Bu terapiler özellikle uzman bir psikolog eşliğinde yapılmalıdır. Bu tedaviler aynı zamanda bir psikiyatri uzmanı tarafından ilaçlar ile de desteklenmektedir. Yıllar boyunca yapılan araştırmaların sonucunda, panik atak ve agorafobi rahatsızlıklarının tedavisinde bilişsek davranışçı terapileri %75 ile %90 arasında olumlu sonuç vermektedir.

Panik atakların tekrarlanmasına karşı duyulan endişeden dolayı hasta, kendini yalnızlığa doğru sürüklemektedir. Hasta özellikle, sosyal yaşantısına son vermeyi düşünmektedir. Aynı zamanda panik atak yaşayan kişilerin etrafında sürekli olarak onu teselli edecek birilerinin olmasına dair beklentisini de büyük ölçüde arttırır. Asosyalleşmenin sebepleri arasında aynı zamanda atak sırasında başka birilerine zarar verme endişesi de bulunmaktadır. Kapalı ortamlardan uzaklaşma davranışından dolayı panik atağın yanında agorafobi de görülmektedir.

Panik atak ile birlikte görülen agorafobi kişilerin günlük yaşamında gösterdiği işlevselliği büyük ölçüde azaltır ve bozar. Genellikle market, otobüs ve okul gibi ortamlarda bulunmak hasta için oldukça korkutucu ve rahatsız edicidir. Bu yüzden hastalar kendileri için en güvenilir yerin evleri olduklarını düşünürler.