Orta Kulak İltihabı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabı tüm dünyada sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Antibiyotik tedavisi uygulandığı gibi çeşitli ilaç tedavileri de yapılmaktadır.
Orta Kulak İltihabı Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kulağımız üç bölümden oluşur. Bunlar dış, iç ve orta kulaktır. Orta kulağımız, kulak zarının arkasında çekiç, örs ve üzengi ismi verilen kemikçiklerin bulunduğu, östaki borusu ve burnun arkasına ve boğaza açılan, işitme işleminin gerçekleştiği yerdir. Bazı nedenlerden dolayı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde orta kulak iltihabı görülmektedir.
Soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı, alerji gibi nedenlerden dolayı orta kulakta iltihaplanma görülebilir. Orta kulakla bağlantılı olan östaki borusunun tıkanması da orta kulak iltihabına sebep olmaktadır. Yetişkinlerde de sıklıkla görünse de çocuklarda daha fazla rastlanan bir durumdur.

 

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı
Orta kulak boğaza östaki borusu ile bağlanır. Alerji, boğaz enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı nedeni ile östaki tüpü etrafındaki alan şişmeye başlar. Bu yüzden de sıvının orta kulaktan boğaza boşalmasını engelleyebilir. Genize boşalamayan sıvı ise kulak zarı arkasında toplanmaya başlar. Bu sıvıda üreyen bakteri ve virüsler orta kulak iltihabına sebep olmaktadır. Orta kulak iltihabı çocuklarda daha çok görülmektedir ve yetişkinlerden daha farklı belirtiler göstermektedir.Yetişkinlerde kulak ağrısı, tıkalı kulak hissi, kulak akıntısı, işitme sorunları, kulak çınlaması gibi belirtiler görülürken, çocuklarda uyku problemi, halsizlik, duyma problemleri, denge kaybı, yüksek ateş gibi belirtiler görülmektedir. Daha çok sonbahar kış gibi aylarda görülen orta kulak iltihabı kendiliğinden de iyileşebilir, daha kötü bir duruma da gelebilir.

 

Orta Kulak Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Orta kulak iltihabı genellikle çocuklarda daha çok görülmektedir ve genellikle de kendiliğinden geçmektedir. Ama bazen kendiliğinden geçmemekle beraber daha kötü bir hâle de gelebilmektedir. Eğer kendiliğinden iyileşmez ise ve daha kötü duruma gelirse muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Eğer ilaç tedavisi yetersiz kalırsa da ameliyat da olunabilmektedir. Dünya genelinde bir sorun haline gelen orta kulak iltihabı için genellikle ilaç tedavisi yeterli olmaktadır ve hastalar iyileşmektedir. Nadir durumlarda da orta kulak tüpü takılmakta daha ilerki durumlarda da ameliyat yapılmaktadır.