Öpücük Hastalığı Nedir?

Öpücük hastalığı, tıp dilinde enfeksiyöz monoükleoz olarak adlandırılır. Öpücük hastalığına EBV virüsü neden olur. EBV virüsü ağız ve temas yoluyla başka kişilere bulaşan bir virüstür.
Öpücük Hastalığı Nedir?

Bu virüs en çok tükürük yoluyla bulaştığı için öpücük hastalığı adını almıştır. Her yaş grubu bireyde öpücük hastalığı görülebilir fakat görülme sıklığı ergen bireylerde daha çoktur.

Bebek ve çocuklarda da öpücük hastalığı görülebilir fakat belirti vermediği için yanı konulamaz. Öpücük hastalığına yakalanan bir birey bir daha vücut bu hastalığa bağışıklık kazanacağı için yakalanmaz.

Öpücük Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?

EBV virüsü bir bireyi öpme esnasında tükürük yoluyla karşı tarafa bulaşır ve bu nedenle öpücük hastalığı olarak adlandırılır. Bu hastalık daha çok ergen yaşlardaki bireylerde görülür. Fakat çocukları da pek çok kişi öptüğü için görülme riski yüksektir. Bir kişinin öpücük hastalığına yakalanıp yakalanmadığını anlamak için kan testi yapılır.

Hastalık ilk zaman fazla belirti göstermediği için birçok kişi bu hastalığa yakalandığını fark etmez. Fakat yaklaşık iki hafta sonra hastalık yavaş yavaş belirti vermeye başlar. Hastalık vücuda girdikten birkaç ay sonra yorgunluk başlar. Bazı kişilerde hastalık sonucu ateşlenme de görülebilir.

Öpücük Hastalığının Belirtileri

Öpücük hastalığının birçok belirtisi vardır. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, titreme, ateş, boğazlarda ağrı, uykuda terleme ve koltuk altında görülen şişlik en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Bu hastalık ilk 15 gün kuluçka altına yattığı için belirti vermez. 15 gün sonra belirti göstermeye başlar fakat grip ile çok benzer belirtiler gösterdiği için ilk etapta tanı konulamaz.

Kan tahlili sonucu tanı konulan hastalığın durumuna göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Hastalık çok nadiren ölümcül boyuta ulaşır.

Öpücük Hastalığının Tedavisi

Öpücük hastalığı için ekstra bir tedavi uygulanmaz. Öncelikle gözlenen belirtilere yönelik ilaç tedavisi uygulanır. Ateş düşürücü, aşrı kesici gibi ilaçlar bu reçete kategorisinde yer alır. Hastalığın diğer belirtilerine yönelik çeşitli uzmanlar devreye girerek hastalığın etkilerini azaltacak ilaç takviyeleri yapmaktadır.

Öpücük hastalığından şüphe ediyorsanız mutlaka aile hekiminize başvurmalısınız. Doktorunuz sizi ilgili alana yönlendirecektir.