(OKB) Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?

Halk arasın ‘takıntı’ olarak da bilinen Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olma hastalığıdır. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini rahatsız eden düşüncelerden dolayı genellikle kendilerini iyi hissetmek amacıyla kompülsiyon denilen tekrar eden davranışlarda bulunurlar.
(OKB) Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?

Obsesif Kompülsif Bozukluğa sahip kişiler ellerinde olmayan, kontrol edilemeyen düşüncelerinden dolayı bazı şeyleri saplantı haline getirirler. Çevrelerindeki kişilerin durumun ciddiyetini anlamayıp kişinin hastalığına dair bilinçsizce yapılan ithamlar ile hasta daha da rahatsız olabilir. OKB hastaları takıntılarını görmezden gelerek bastırmaya çalıştıkça hastalığın derecesi daha da ilerleyebilir.

Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedenleri?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinemese de biyolojik ve çevresel nedenleri olduğu düşünülmektedir.

Biyolojik faktörler

Bedenimizin işleyişine devam edebilmek için beyindeki nöronların birbirleriyle iletişim kurması gerekir. Obsesif kompulsif bozukluk durumunda, beynin belirli bölümlerinde aşırı aktivite bulunur. Hasta OKB semptomlarını yaşadığında ise beyin daha da aktif hale gelir.

Çevresel Faktörler

OKB hastaları yaşadıkları bazı çevresel sebeplerden dolayı daha da hötüleşebilirler. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Taciz
  • Hastalık
  • Sevilen birinin kaybı
  • İş veya okulla ilgili değişiklikler veya sorunlar
  • İlişki kaygıları

Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında takıntıların ve zorlamaların aşırı olduğu kolaylıkla fark edilir. Obsesif kompulsif bozukluk kendini tekrarlayan bir hastalık türüdür. Obsesif kompulsif bozukluk genellikle gençlik yıllarında başlar. Semptomlar yavaş yavaş başlar fakat sonrasında tüm hayatınızı etkiler. OKB hastaları aşırı stres içinde olduklarında atakları artabilir.

Hastalığın Belirtileri

  • Temizlik hastalığı (kirlenme korkusu)
  • Simetrik olma isteği
  • Sevdiklerinin zarar göreceğini düşünme
  • Düzenli olma isteği
  • Başkaları ile temas etmeme
  • Mikroplardan korkma
  • Sürekli duş alma isteği
  • Sürekli kapı, pencere, ocak, ütü vb. eşyaları kontrol etme

OKB herhangi bir kan ya da idrar testi ile saptanabilecek bir hastalık değildir. Tamamen uzman doktorların gözlemlerine dayalı teşhis konulabilecek bir hastalıktır. Psikiyatrist tarafından gerçekleştirilen psikolojik değerlendirme esnasında düşünceler, duygular, semptomlar ve davranış kalıpları incelenir.

Tedavi Yöntemleri

OKB kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık değildir bununla ilgili kesinlikle bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Uzman doktor ilaçların yanı sıra terapi de uygulayacağından dolayı hastalık tamamen geçmese de semptomlar azaltılabilir. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastalarında beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yönelik ilaçlar kullanılabilir.

OKB önceleri nadir olarak görülen bir hastalık olarak bilinse de son yıllarda yapılan araştırmalarda hiç de nadir olmadığı belirlenmiştir. Büyük toplum kesimlerinde yapılan araştırmalarda OKB’nin her 100 kişiden 2-3’ünde görüldüğü saptanmıştır.

OKB’li hastaların kendi çabalarının yanı sıra aile ve arkadaşlarının da çabası gerekmektedir. Aile üyeleri ve arkadaşları hastanın zaman zaman çevreye de huzursuzluk verecek düzeye varan takıntılı davranışlarının hastalar tarafından engellenemeyen, karşı koyamadıkları düşüncelerden kaynaklandığını bilmelidir, tedaviye uyum sağlanması konusunda yardımcı olmalıdırlar.