Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Problemleri

Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde sayısı gittikçe artan sağlık sorunlarının başında obezite geliyor. Obezite artık her yaştan kişinin sağlığını ciddi bir biçimde tehdit ediyor. Pek çok kişi obeziteyi estetik bir problem gibi algılasa da, durumun ne kadar ciddi olduğunu kavramak önemli!
Obezitenin Yol Açtığı Sağlık Problemleri

Obezite vücut sistemini olumsuz etkilemekle kalmıyor aynı zamanda önemli rahatsızlarında kapısını aralıyor. Bu rahatsızlıkların önemli bir bölümü ise hastaların hayatını tehlikeye sokacak türden! Peki obezitenin yol açtığı sağlık problemlerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

Obezitenin yol açtığı hastalıkların başında karaciğer yağlanması geliyor. Basit bir yağlanma ile başlasa da bu durum siroza ya da karaciğer yetmezliğine kadar gidebiliyor. Eğer karaciğer yağlanması yaşıyorsanız hızla diyete girmeniz gerekiyor.

Obezitenin safra kesesi taşına neden olduğunu biliyor muydunuz? Obez olan kişilerde safra kesesi taşı oluşma riski, diğer hastalara oranla tam 6 kat daha fazla! Çünkü fazla kilolar kolesterol sentezini artırıyor. Bu durum sadece safra kesesi taşını değil, pankreas iltihabı riskini de beraberinde getiriyor.

Obezitenin neden olduğu diğer hastalıkların başında uyku apnesi geliyor. Eğer sabahları uykunun size yetmediğini düşünüyor ve tüm gün uykulu ve yorgun geziyorsanız bir an önce doktora başvurmanızda fayda var. Fazla horluyor ve uykunuzda tıkanıyorsanız uyku apnesi çoktan sizin kapınızı çalmış olabilir. Bu hayat kalitesini düşüren hastalığa karşı bir an önce önlem almalı ve acilen kilo vermeye başlamalısınız.

Obezitenin neden olduğunu tehlikeli hastalıklardan biri de kanser! Vücut kitle indeksinin her 5 birimlik artışının kansere yakalanma ihtimalinizin yüzde 10 arttırdığını biliyor muydunuz? Böylesi tehlikeli hastalıklardan uzak durmak için bir an önce diyetisyene gitmek ve hemen kilo vermeye başlamak gerek!

Obezitenin tetiklediği hastalıklardan biri diyabet, diğeri de yüksek tansiyon. Oldukça ciddi sonuçlara yol açan ve hayat kalitesini düşüren bu hastalıklara yakalanmamak için kilomuza dikkat etmeli, sağlıklı ve kararında yemek yemeye özen göstermeliyiz.

Obezite aynı zamanda cilt hastalıklarına da neden oluyor. Yine çağımızın hastalıklarından olan reflüde de obezitenin katkısının büyük olduğunu söylemek gerek.