Neden yorgun uyanırız?

Gece rahat ve güzel bir uyku uyuyup fakat sabah yorgun uyanıyorsanız bunun ciddi sebepleri bulunabilir. Çoğu zaman gün içerisindeki stres, yoğun iş temposu gibi benzer sebeplerden kaynaklandığı düşünülür.
Neden yorgun uyanırız?

Uykusuzluk ve yorgun uyanmak gibi problemler dışarıdan basit görünebilir ancak araştırılıp derine inildiğinde gerçekten ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Yorgun uyanmanın aslında birçok sebebi olabilir. Vitamin eksikliği, kanser hastalığı, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, uyku bozuklukları ve psikolojik nedenlerden dolayı da kaynaklanabilmektedir. Sabah yorgunluğunun nedenlerine geçmeden önce birkaç belirtilerinden bahsetmekte fayda olacağını düşünüyoruz.

Yorgun Uyanmanın Belirtileri

  • Baş dönmesi
  • Ağızda kuruluk
  • Hipertansiyon
  • Gözlerdeki kuruluk
  • Sabahtan başlayıp giderek artan yorgunluk

Sabahları uyandığınızda bunlardan bir kaçını yaşıyorsanız bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

Yorgun uyanmak tek başına bir rahatsızlık değildir fakat vücudunuzda bir sorun olduğunu belirtir. Sabah yorgunluğunun ciddi problemlerin göstergesi olması için aşağıda bahsettiğimiz şikâyetleri en az 2 hafta boyunca yaşamış olmanız gerekmektedir.

Yorgun Uyanmanın Nedenleri

Tiroid Yetmezliği: Metabolizmayı yavaşlattığından dolayı vücudunda performansı düşecektir. Kendinizi aşırı derecede yorgun hatta parmağınızı bile kıpırdatamayacak gibi hissedersiniz buda genellikle sabah saatlerinde görülmektedir.

Anemi: Anemi halk dilinde kansızlık olarak bilinmektedir. Demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkar, vücudunuzdaki dokular oksijensiz kaldığından dolayı kendinizi yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.

Diyabet: Günümüzde diyabet hastalığı artık 10 kişinin 9’unda bulunmaktadır. Vücudun yetersiz miktarda insülin hormonu üretmesiyle başlamaktadır. Bunun beraberinde aşırı derecede yorgunlukta hissedilmektedir.

Çölyak Hastalığı: Bazı insanların vücudunun glutene verdiği anormal tepki sonucu ortaya çıkmıştır. Gluten genellikle hamur işlerinde olur. Hamur işi yedikten sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir hekime başvurmakta fayda vardır.

Alzheimer Hastalığı: Gün boyunca yorgun hissetmeniz ve bununla birlikte kısa süreli hafıza kaybı, sinirlilik gibi durumlar varsa doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu tür hastalıklarda erken teşhis her zaman çok önemlidir.

Huzursuz Bacak Sendromu: Gündüz hiçbir sorun yokken gece olup yatağınıza yattığınızda birden ortaya çıkar ağrısından dolayı uyuyamayıp sabah kalktığınızda yorgun hissedebilirsiniz.