Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?

Mitral kapak yetmezliği öncelerin önemsenmeyen bir hastalık olsa da ilerleyen evrelerde kişinin sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.
Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?

Mitral kapak yetmezliği sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Bu yüzden birçok kişi çok geç fark eder. Sigara kullanmak, yorgunluk ve stresle körüklenen bu hastalık ilk aşamalarda çok belirti vermez. Mitral kapak darlığı ya da yetmezliği şeklinde görülebilen bu rahatsızlık doğumsal olabildiği gibi ilerleyen yaşlarda da görülmektedir. Bazen ilerleyen yaşlarda geçirilen kalp krizlerinin sonucu ortaya çıkan bu durum, çoğunlukla çocukken geçirilen iltihaplı hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Mitral kapağın kireçlenmesi sonucu ortaya çıkabilir.

Mitral Kapak Yetmezliğinin Belirtileri

Genel olarak çabuk yorulma ve çarpıntılarla kendini belli eden mitral kapak yetmezliğinin belirtileri ritim bozukluğu, nefes darlığı ve kalbin pıt pıt atması nedeniyle kendini belli eder. Farklı nedenlerle başvuran hastalarda tesadüfen keşfedilen bu sorunlar, ekokardiyografi çekilerek tespit edilmektedir.

Tedavi edilmez, kanın akciğere yönelmesi ve tansiyonun yükselmesi söz konusu olur. Günümüzde minimal inivaziv yaklaşımlarla tedavisi mümkün olmaktadır. Hastanın konforu ve güvenini arttıran birçok uygulamanın gerçekleştiği günümüzde memnun kalacağınız birçok sonuç almanız söz konusu olmaktadır.

Mitral Kapak Hastalıklarının Tedavisi

Mitral kapak hastalıklarının tedavisi günümüzde robotik cerrahiyle yapılabilir. Genelde 4 düzeyde ele alınan ve hasta takibiyle kontrol altında tutulabilen bu durum, 3. Ve 4. Seviyeye gelmiş olan mitral kapak yetmezliklerinde cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Çocukken geçirilen ateşli hastalıklar, yaşın ilerlemesi, kapakçıktaki işlev bozuklukları gibi durumlar tedavi gerektiren bu hastalığın kişinin yaşam kalitesini azaltması nedeniyle fark edilir hale gelmektedir.

Hastaya yapılan detaylı tetkikler sonucu tedaviye karar verilir. Hangi ameliyat şeklinin uygulanacağı konusunda hastanın bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Çünkü sosyal yaşama dönme süreci açık ameliyatlarda uzayabilir. Yetmezliğin derecesine göre tedavi uygulanır. Minimal inivaziv yöntemler kullanılarak yapılan tedavi sonrası hasta 24 saat yoğun bakımda kalır.

Bu sürenin sonunda 3-5 gün hastanede yatarak kısa sürede taburcu edilir. Kesiler az olacağı için iyeşme süreci de oldukça kısadır. Mitral kapakçık ameliyatı genelde kapalı teknik adını verdiğimiz bu yöntemle uygulanır.