Mide bulantısı ve kusmaya ne iyi gelir?

Birçok farklı nedene bağlı olarak görülen bulantı ve kusma tedavi edilebilen bir sorundur. Oluşma nedenlerine odaklanarak çözüm yolu bulunabilir.
Mide bulantısı ve kusmaya ne iyi gelir?
Kusma Neden Olur?
Virüslerin sindirim sistemini etkilemesi, gebelik, ameliyat için verilen ilaçlar, yüksek miktarda alkol alımı, böcek ısırıkları kusma nedeni olabilir. Kusma mideden değil genelde beyinden gelen komutla oluşan bir durumdur. Çünkü vücudun kendini toplaması gerektiğinin işaretidir. Çok nadiren hayati durumlara neden olur. Kusmaya başka hastalıklar da eşlik ediyorsa ve kesintisiz kusma varsa sağlık merkezine başvurulmalıdır.

 

Bulantı ve Kusmayı Engellemek
Sadece mide bulantısını geçirmek için derin nefes alıp vererek işe başlayabilirsiniz. Ağzınız ve burnunuzu beraber kullanarak derin, sakin şekilde nefes alın ve verin. Sinir sisteminize iyi gelen bu kontrollü nefesler sayesinde özellikle yolculuklarda avantaj elde edebilirsiniz. Yine de geçmeyen bir bulantınız oluyorsa sabahları az tuzlu krakerden birkaç tane yiyebilirsiniz. Mide asidini emen bu krakerleri bulantı hissinizi azaltacaktır.

 

• Bulantı ve kusmayı geçirmek için etkili bir yöntem olarak bileklere aküpresür uygulayabilirsiniz. Çin tedavi yöntemi olan bu işlemde bilek üzerine üç parmak yerleştirilir ve baş parmak işaret parmağı altına konur. Birkaç dakika boyunca dairesel hareketler yapılır. Bu işlemi diğer bileğinize de uygulayın.

 

• Kusma durumunuz çok fazlaysa vücudunuz ciddi anlamda su kaybedecektir ve bu sizi daha kötü bir hale getirebilir. Bu nedenle bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Fakat suyu içerken yavaş ve yudumlar halinde içmelisiniz. Mideniz zaten hazımsız haldeyken aniden yükleme yapmamalısınız. Su içmek istemiyorsanız da limonata, nane çayı, zencefilli gazoz deneyebilirsiniz.

 

Kusmayı Durduran İlaçlar
Kusma çok rahatsız edicidir ve ilaç kullanarak da bu istenmeyen durumu engelleyebilirsiniz. Anti-emetik, dimenhidrinat etken maddeli bulantı engelleyici ilaçları eczaneden alabilirsiniz. Subsalisilat etken maddeli ilaçlar da eczaneden istenebilir.

 

İshal ve Kusma Halinde Alınması Gereken Besinler
Kusmanın en kötü hallerinden biri ishal ve kusma durumudur. Muz, pirinç, elma püresi, tost ve süt tüketimi yaparak ishal ve kusmaya bağlı kaybedilen vitamin ve mineralleri geri alabilirsiniz. Bu besinler halsizlik hissinizi de azaltıcı etki yapacaktır. Midedeki fazla asidi alarak rahatlatıcı etki yapar.