Mide bulantısı ve kusma neden olur?

Sebep olarak tek bir sebep gösteremeyeceğimiz, altında birçok sebebin bulunabileceği mide bulantısı ve kusma hepimizi çoğu zaman zor durumda bırakmıştır.
Mide bulantısı ve kusma neden olur?
Araba tutması, deniz yolculuğu, korku, stres, hamilelik gibi basit nedenlerin yanı sıra ciddi hastalık habercisi de olabilir. Örneğin, beyin tümörü,vertigo, gıda zehirlenmesi bunlardan birkaçı.

 

Mide bulantısının nedeni?
Herhangi bir nedene bağlı olmayan mide bulantısı tamemen beyin ile alakalıdır. Böyle bir hisse kapıldığınızda derin nefes alabilir ya da bir miktar tuzlu bir gıda tüketebilirsiniz.
Hamielik sürecinde iseniz hamileliğinizin ilk aylarında daha sık yaşayacağınız mide bulantısının sebebi ise BETA HCG hormonunun seviyesinin yükselmesidir. Hamile iseniz mide bulantısına karşı alınabilecek bazı önlemler şu şekilde:

* Kokusu yoğun olan yiyeceklerden kaçınmak
* Aşırı koku yayn deterjan, çiçek gibi eşyalarla aynı odada bulunmamak
* Sabah yataktan kalkmadan önce yatar vaziyette iken bir miktar tuzlu kraker tüketmek
* Papatya ve Ihlamur çayı içine limon sıkarak tüketmek

Şiddetli migren ağrısı yaşayanlarında sıkça yaşadığı mide bulantısında durum bazen kusma ile sonuçlanabilir. Bu durumda kesinlikle iyi bir istarahat etmek gerekmektedir.

Mide üşütmesi bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Mide üşütmesine virüssel bir enfeksiyon neden olur ve mide üşütmesi tedavisinde midenin fazla yorulmaması için hafif yiyeceklerle beslenmek önerilir.

Yine diyabet hastalarının da sıkça yaşadığı mide bulantısı vücuttaki şeker ve insülin dengesi bozulduğundan şeker hastalarının kan şeker oranları düşük ya da yüksek olduğunda da görülebilir.

 

Mide bulantısı ve kusma tedavisi
Öncelikle mideyi çok yormamak gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor ve ayrıca bol sıvı tüketerek sıvı kaybına karşı önlem almak şart. Su, çorba, sulu meyve gibi takviye yapmak önemli. Ancak tek seferde aşırı sıvı yüklemesi yapmamalısınız. Çünkü gerilen mide bulantıyı daha da artıracaktır. Halk arasında her ne kadar mide bulantısı yaşayan kişilere süt iç önerisinde bulunulsa da bu kesinlikle yanlıştır. Süt ve süt ürünleri bulantıyı artırarak kusmaya sebebiyet verecektir. Ayrıca karın ağrısı ve şişkinliğe sebep olacak olan süt ve süt ürünleri ishale de davetiye çıkaracaktır.

 

Mide bulanmtısını önlemek için yöntemler:
Gün boyunca küçük öğünler yiyin. Yavaş yiyin. Sindirilmesi zor besinleri tercih etmeyin. Soğuk ya da oda sıcaklığındaki besinleri tüketin, sıcak yiyecekleri koklamaktan kaçının. Yemek yedikten sonra dinlenin.