Mide botoksu zayıflatır mı? Mide botoksu nedir?

Botoks ciltteki kırışıklıları azaltmak için yaptırılan bir işlemdir. Fakat bazı nörolojik rahatsızlıklarda da yaptırılabilen botoks, son zamanlarda bariatrik girişim olarak mideye de uygulanması yaygınlaştı
Mide botoksu zayıflatır mı? Mide botoksu nedir?

İlk başta hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden sonra çeşitli ülkelerde insanlar üzerinde zayıflatma amacı ile uygulandı ve olumlu sonuçlar alındı.

Mide botoksu ile 5 ayda ortalama 4 ile 20 kilo verildiği ileri sürülüyor. İşlem, midedeki kas ve sinir hücreleri etkilendiğinden açlık ve tokluk hissizliği oluşturuyor.

İŞLEM SONRASI DİYET

Mide botoksu ile kilo verilebilir. Fakat diyetisyen kontrolünde beslenilmesi gerekir. Bu düzen uyan kişiler, 10 ile 20 kilo verebiliyor. Bu diyete kısmen uyum sağlayan hastalar da kilo verebilir ancak hedeflenen rakamın altında kilo kaybı olur. Hiç diyet yapmayan hastaların kilo vermesi söz konusu değildir.

MİDEDE UYGULANDIĞI BÖLGE

Botoks uygulamasının başarısı, uygulama şekli ve botoks yapan cerrahın tecrübesi ile olur, Mide botoksu yapılacak olan alana enjeksiyon yapılır ve kaslar etkisiz hale getirilir. Midenin kasılmasını sağlayan kaslar etkisiz hale geldiği durumda gıdalar midede uzun süre kalabilir. Bu nedenle normale göre mide boşalma süresi daha uzun saate çıkar. Birde Ghrelin adında açlık hormonu bulunur. Bu hormon midenin fundusundan salgılanır. Enjeksiyonların bir kısmı fundus bölgesine yapıldığından açlık hormon seviyesi ciddi anlamda azalabilir. Bu da hastaların iştahlarını azaltarak midedeki tokluk hissini arttırmış olacağından kilo vermeye başlar.

BOTOKS MALZEMESİ

Mide botoksu yaptıracak hastalar midelerine, cilt gençleştirme işleminde kullanılandan 100 kat daha fazla botoks malzemesi kullanıldığını bilmeleri gerekmektedir. Yöntemin daha etkili olması için bu malzeme sayısının kısıtlanmaması gerekir. Malzeme sayısı fazla olduğundan botoks ücreti de fazladır.

MİDE BOTOKSU KİMLERE UYGULANABİLİR?

Botoksa karşı alerjisi olanlara, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi rahatsızlığı olan kişilere uygulanması için öncelikle, problemin tedavi edilmesi gerekiyor. Yöntem uygulanmadan önce gastroskopi ile muayene olup midenin değerlendirilmesi gerekiyor. İşlem sonrası bulantı, şişkinlik olabilir. Hastanın şikayetler tekrarlanmadığı sürece botoksun yenilenmesine gerek duyulmaz ancak diyet ve spor programı aynı şekilde düzenli olarak devam ettirmelidir.