Mevsimsel Grip Aşısı Uygulaması

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ilimize tahsis edilen Vaxigrip Tetra aşıları 11 Ekim 2018 tarihi itibariyle, müdürlük tarafından sağlık personellerine ve sağlık kurumlarına dağıtımı yapılmıştır.
Mevsimsel Grip Aşısı Uygulaması

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Sedat KAVAS ve Başkanlarımız grip aşısını Müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Hayat Merkezinde yaptırdı. İl Sağlık Müdürümüz Dr. Sedat KAVAS tüm personelimizin grip aşılarını olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

 İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat KAVAS'ın Mevsimsel Grip Hastalığı ile ilgili verdiği bilgiler Uşak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yayınladı.

MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI NEDİR?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide insan bu hastalık mevsimsel grip olarak adlandırılmaktadır.

KİMLERE AŞI YAPILMASI ÖNERİLİR

Özellikle risk grubunda olanlar için aşılama önemlidir. Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromüsküler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklarla aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasalar mutla aşılanmalıdır. Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler, kanser hastaları, organ ve kemik nakli yapılanlar ve bu kişilerle aynı evde yaşayanlar, uzun süre aspirin tedavisi alan çocuk ve adelosanlar özellikle aşılanması gereken gruplardır. Ayrıca hasta bakımı ile ilgilenen sağlık çalışanlarının aşı yaptırmaları önemlidir.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Grip enfeksiyonu her sen ortaya çıkmakla birlikte sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülmektedir. Bu nedenle tavsiye edilen yıllık grip aşısının aşı kullanıma sunulur sunulmaz, grip salgını başlamadan  önce Eylül  - Ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesidir. Aşının koruyucu etkisi 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Ancak kişi gribe yakalanmamış ise aşılama grip sezonunun sonuna kadar uygulanabilmektedir.      

KİMLER GRİP AŞISI OLMAMALIDIR?

6 yaşından küçük bebekler, şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler, geçmişte grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar, influenza aşısının yapılmasını takiben 6 hafta içerisinde Gullian-Barre Sendromu geçirme öyküsü olan kişiler, ateşli orta- ağır hastalığı olan kişilerin grip aşısı olmaması önerilir.

GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELERDİR

Ülkemizde uygulanan aşılar inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşuyor. Bu nedenle aşının hastalık yapma riski yok. En sık görülen yan etkisi aşı yerindeki ağrı ve hassasiyettir. 

 İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat KAVAS