Menenjit Hastalığının Nedenleri Nelerdir? Menenjit Tedavisi

Menenjit hastalığı, belirtileri ve ilerleyişi bakımından grip hastalığı ile oldukça benzerlik gösteren bir hastalıktır. Çocuklarda ve gençlerde görülme oranı yüksek olan menenjit hastalığı, tıp literatüründe “Beyin iltihabı” olarak da isimlendirilir.
Menenjit Hastalığının Nedenleri Nelerdir? Menenjit Tedavisi

Menenjit, beyin zarında anlık olarak meydana gelen iltihap sonucu oluşur. Erken tanı ve tedavi süreci başlanmadığı takdirde menenjit hastalığının sonuçları ölümlere kadar gitmektedir.

Her yaştan bireyde görülme olasılığı olan menenjit, çocuklarda ve genç bireylerde daha sık görülmektedir. Çocukları etkisi altına alan bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hastalığın solunum yolu ile kolaylıkla bulaşabileceğinden dolayı gençlerde de hastalığın sıklıkla görüldüğünü ifade etmektedir. Bu noktada öksüren ve hapşıran kişilerden uzak durmak, hasta kişiler ile aynı ortamı solumamak uzmanlar tarafından verilen telkinlerin de başında gelmektedir.

Menenjit Hastalığının Nedenleri

Menenjit hastalığı üç ayrı virüs şeklinde oluşarak insan vücudunda hastalığı meydana getirmektedir. Menenjit virüslerinden birisi olan Pnimokoklar virüsü; çocuklarda meydana gelen ve aşı ile erken müdahalenin şart olduğu virüstür. Müdahalenin gecikmesi halinde zatüre ile sonuçlanabilmektedir. Meninkoklar virüsü; menenjit virüslerinden diğeridir. Üst solunum yolları hastalıklarıyla kendisini gösteren ve yetişkin bireylerde görülen menenjit virüsüdür. Erken tedavi süreci başlamadığı takdirde hızlı bir şekilde menenjit hastalığına dönen virüs, kamuya açık kalabalık alanlarda çok fazla bulunmaktadır. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre Meningokoklar virüsü, her yıl bin kişi içinden en az 4 kişiyi hayatından etmektedir. İç organlarda ve deride kanamaya nende olan virüs, uzmanların yaptığı açıklamalara göre her sene farklı şekillerde görülmektedir. Dolayısıyla da senede iki kez aşıların yaptırılması önerilmektedir. Menenjit hastalığını beraberinde getiren son virüs ise Listeria virüsü; pastorize edilmemiş besinler vasıtasıyla insan vücuduna girmektedir. Beyne giderek iltihap meydana getiren virüs, anne karnındaki bebeğe anneden doğru geçerek ölüm sonuçlarına sebebiyet vermektedir.

Menenjit Hastalığının Belirtileri

Menenjit hastalığı yani diğer adı ile beyin iltihabı hastalığı insan vücudunda kendisini;

  • Ani olarak çıkan ve düşmek bilmeyen ateş,
  • Aniden gelişen kusma ve baş dönmesi şikayetleri,
  • Yorgunluk şikayetleri ve sürekli uyuma isteği,
  • Ateşlenme sonucunda ciltte dökülmelerin görülmesi,
  • İştahsızlık görülmesi,
  • Gözlerde enfeksiyon meydana gelmesi şikayetleri ile göstermektedir. Ayrıca kişinin çenesi göğüs bölümüne değmiyorsa ve ense sertliğine rastlanıyor ise bu bulgular da menenjit yani beyin iltihabı hastalığına işarettir.

Menenjit Hastalığının Tedavisi

Hasta üzerinde görünen belirtiler neticesinde uzmanlar inceleme ve tetkikler yapar ve hastaya menenjit tanısı konulur ise tedavi aşamasına geçilmektedir. Hastaya bu aşamada antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca bu süreçte virüs geçici olduğundan dolayı hastaya eldivensiz ve korumasız temas edilmemektedir.