Meme Kanseri Riskini Artıran 8 Neden

Meme kanseri, kadınlarda en sık rastlanılan kanser türlerinden biridir. Meme kanseri riskini artıracak çeşitli nedenler vardır.
Meme Kanseri Riskini Artıran 8 Neden

1- Genetik Faktörler

Aile bireylerinde meme kanseri olan kişilerde, meme kanserine yakalanma olasılığı, ailesinde meme kanseri olmayan kişilere göre 2 kat daha fazladır. Genellikle meme kanserinin %10-15’i aileseldir. Bu yüzden bu riski taşıyan kişiler hayatı boyunca kendine daha da dikkat etmelidir. Çünkü bu kişilerin meme kanserine yakalanma oranları %40-60 tır.

2- Erken Adet Görmek Ya Da Geç Menopoza Girmek

Adet görmenin ve menapoza girmenin sağlıklı olan belirli bir yaş aralığı vardır. Adet görmenin 12 yaşından önce olması ve menapoza girmenin de 55 yaşından sonra olması meme riskini artıran faktörler arasında sayılmaktadır.

3- Fazla Kilo

Meme kanseriyle obezite arasında bir neden sonuç ilişkisi ortaya konmuştur. Yapılan bazı çalışmalarda bu neden sonuç ilişkisinin menapoz ile de bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Menapoz sonrasında alınan fazla kilolar da meme kanseri riskini artırdığı uzmanlar tarafından araştırılmaktadır.

4- Fazla Alkol Tüketimi

Alkolün östrojen salgılanmasını artırdığı ya da östrojenin metabolik yıkılımını azalttığı öne sürülmektedir. Bu östrojen hormonuyla ilgili yaşan değişmeler meme kanseri riskini artırmaktadır.

5- Hiç Doğum Yapmamış Olmak Ya Da 30 Yaşından Sonra İlk Doğumu Yapmak

Erken adet görme ve geç menapoza girmek gibi hiç doğum yapmamak ve 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapmak da meme kanseri için risk taşımaktadır.

6- Hormon Tedavileri

Hormon tedavilerinde çeşitli ilaçlar ya da iğneler kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ve iğnelerin uzun süre kullanılması da meme kanseri riskini artırmaktadır.

7- Yaş

Yaş, meme kanseri gelişiminde tek başına, en önemli risk faktörlerinden biri sayılmaktadır. Menapoza bağlı olarak da yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riski de artmaktadır. Fakat ülkemizde meme kanseri batı ülkelerine göre daha erken yaşlarda görülmektedir.

8- Hareketsiz Yaşam

Hareketsiz yaşam sadece meme kanserini değil her türlü hastalığı tetiklemektedir. Sağlık bir vücut için günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması gereklidir.