Meme kanseri görülme sıklığı arttı yaşam süresi uzadı

Meme kanserinde yaşam süresi uzarken görülme sıklığı da arttı.
Meme kanseri görülme sıklığı arttı yaşam süresi uzadı

Meme kanseri farkındalık etkinlikleri tüm hızı ile devam ederken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Baha Zengel, meme kanseri vakalarında artış olsa da yaşam süresinin uzadığını belirterek, “Erken tanı ve gelişen tedavi yöntemleri ile meme kanserine yakalanan kadınlarda uzun bir yaşam beklentimiz var” dedi.

Kendi kendine meme muayenesi, meme tarama programları ve 40 yaşından sonra çekilecek mamografi meme kanserinde erken evre tanı için büyük önem taşıyor. Meme kanserinde risk faktörlerini taşıyan kişilerin daha dikkatli olmaları gereken düzenli kontroller erken tanıyı kolaylaştırıyor

MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

Meme kanserinde en önemli risk faktörünün kalıtsal gen mutasyonu taşıyıcılarında görüldüğünü, bunlardan BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonlarının en etkili mutasyonlar olduğunu belirten Prof. Dr. Zengel, meme kanserine yakalanan hastaların yüzde 5 ila 10'u arasında bu mutasyonlara rastlandığını söyledi.

Risk faktörlerini sıralayan Prof. Dr. Zengel, “Özellikle ikiz kız kardeş, kız kardeş ve anne gibi birinci derece akrabaların tanı alması, yine kişinin özellikle annesinin 50 yaş altında tanı alması, ailesinde yumurtalık kanseri vakası bulunması veya erkek meme kanseri vakası bulunması, riski artıran faktörlerdendir. Bunun yanında iç (endojen) hormonlardan östrojen hormonuna meme dokusunun maruz kaldığı süre, erken adet görme, menopoza geç girme ve ilk doğumu ileri yaşta yapma, riski artıran faktörlerdendir. Dışarıdan alınan hormon takviyeleri de süre uzadıkça riski artırabilmektedir. Çevresel faktörler de meme kanseri riskini artırabilir.

Özellikle yağdan zengin gıda ile beslenme ve alkol tüketiminin miktarının artması riski artıran faktörler arasında yer alır” bilgisini verdi. Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanırken son yıllarda tanı alan kişi sayısında yaşanan artışa rağmen meme kanserinde yaşam süresinin de uzadığı ifade edildi.