Mandalinayı sakın böyle yemeyin! Acil ameliyatlık olursunuz!

Kış aylarının en sevilen meyvelerinden olan mandalinanın faydaları saymakla bitmiyor. Ancak mandalina yerken çok yapılan hayatı hatayı doktorlar ortaya çıkardı.
Mandalinayı sakın böyle yemeyin! Acil ameliyatlık olursunuz!

Mandalina meyvesi son günlerde iyice yaygınlaşmaya başladı. Mevsimi gelen mandalina marketlerde, pazarlarda tezgahları süslerken büyük faydaları olduğu biliniyor. Mandalinanın içerisinde bol miktarda C vitamini olduğu bilgisi oldukça yaygın. Ancak sadece bu vitamin değil mandalina A ve B vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, lif, fosfor açısından da zengin bir meyve. Ancak bu meyveyi tüketirken çok dikkat etmek gerekiyor.

ÇOK TÜKETMENİN FAYDASI YOK!

Doktorların yaptıkları uyarılara göre mandalinanın içerisinde bulunan C vitamini suda eriyen bir vitamin. Dolayısıyla vücut bunu depolayamıyor ve atıyor. C vitamini almak için kilo kilo mandalina yemek ile 2 küçük mandalina yemek arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Bunun için fazla sayıda mandalina tüketmek yerine kararında tüketmek daha faydalı oluyor. Ayrıca çok mandalina yenilmesi durumunda ciltte kızarma ve döküntüler meydana gelebiliyor. Bunların yanında içeriğinde fruktoz şekeri olmasından dolayı diyabet hastalarında kan şekerini yükseltebiliyor.

Mandalina için yapılan en önemli uyarı ise çekirdeği ile alakalı oldu. Mandalinanın çekirdeksiz türleri de oldukça yaygın. Ancak çekirdekli mandalina yemek büyük bir sağlık sorununa neden olabiliyor. Mandalina çekirdeği apandist organının tıkanmasına neden olabiliyor. Bir anda apandist ameliyatı olmak zorunda kalınabiliyor.

FAYDALARI NELER?

-Mandalina içerisinde bulunan A vitamini göz hastalıklarını geciktirebiliyor
-Mandalinanın içerisindeki c vitamini kollajen sentezini destekliyor ve yaraların daha erken iyileşmesini sağlıyor
-Potasyum zengini olan mandalina kemik gelişimini destekliyor ve kemik erimesini önlüyor
-Lifli bir meyve olan mandalina uzun süre tokluk sağlayarak iştah kontrolünü destekliyor
-Mandalinanın içerisinde bulunan folat akciğer, meme, kolon, mide ve yemek borusu kanserinin gelişimini önlüyor