Lösemi kendini ilk olarak kol, bacak ve idrarda gösteriyor

Kanser, ne yazık ki son yıllarda yayılmaya devam eden ve ölümcül hastalıklar grubu arasında yer alan tehlikeli bir hastalık olmaya devam ediyor. Dünya üzerinde çeşitli kanser türleri var. Ancak en tehlikeli kanser türleri arasında da lösemi bulunuyor.
Lösemi kendini ilk olarak kol, bacak ve idrarda gösteriyor

Artık çocuklarda bile görülmeye başlanan löseminin tedavisi için erken tanı ve teşhis çok önemli. Konu ile ilgili Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, yaptığı açıklamasında löseminin ihmale gelmeyeceğini ifade ederek, özellikle anne ve babalara seslendi.

YÜKSEK İYİLEŞME ORANI İÇİN ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

2-8 Kasım tarihleri arası Lösemili Çocuklar Haftası’nı kapsıyor. Bu kapsamda konuşan ve önemli açıklamalarda bulunan Canpolat, halk arasında kan kanseri olarak da adlandırılan lösemi için anne ve babaları uyardı. Hemen hemen her yaş grubunda rastlanabilen lösemi, çocukluk döneminde genellikle 2-5 yaş arasında görülüyor. Sadece genetik değil, çevresel faktörlerin de lösemiye neden olabileceğini ifade eden Canpolat, lösemi de iyileşme oranının yüksek olması için erken tanının son derece önemli olduğunun bir kere daha altını çizdi.

screenshot-2.png

BELİRTİLERİ ÇOK!

Löseminin erken evrede pek çok belirti sunduğunu ifade eden uzman isim, belirtilerin genel olarak şunlar olduğunu söyledi:

“Löseminin halsizlikten ateşe dek pek çok belirtisi var. Nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, çabuk yorulma, halsizlik, kol ve bacak ağrıları, vücudun ağız, diş, burun gibi farklı yerlerinde oluşan ve iyileşmesi zaman alan küçük kanamalar, dışkıda ve idrarda görülen kan, karaciğer, dalak ve lenf bezlerinin büyümesi varsa anne babaların vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir”

BELİRTİLERİ KARIŞTIRMAYIN

Löseminin belirtilerinin diğer pek çok hastalıkla karıştırılabileceğini ifade eden uzman isim, kanamanın en sık görülen belirtiler arasında olduğunun altını çizdi. Diş, damak, idrar, dışkı, deri altı gibi pek çok noktada kanama olabileceğini ifade eden uzman isim bunun sebebinin ise trombosit sayısının lösemi sebebi ile düşmesi olduğunu belirtti.

TANI İÇİN KAN TESTİ YETERLİ

Bir hematoloji uzmanının çocuğu muayene etmesi sonrasında basit bir kan testi sayımı ile tanı koyabileceğini ifade eden Canpolat, kişinin risk grubuna göre tedavinin 2-3 yıl boyunca sürdüğü ve iyileşip gündelik hayatlarına devam edebileceğini belirtti. Lösemi de en önemli kriterin erken tanı olduğunun da altını çizen uzman isim, özellikle ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesi ve şüphe uyandıran durumlarda mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini söylüyor.