Lens Kullanırken Gözleri Virüsten Korumanın 10 Yolu

Virüsler hayatımızın bir parçası olarak bulunuyor. Ancak son zamanlarda koronavirüsle beraber virüslere karşı hassasiyetimizde daha da gelişmiş durumda bulunuyor.
Lens Kullanırken Gözleri Virüsten Korumanın 10 Yolu

Her gün virüslerle ilgili farklı bilgiler öğreniyoruz. Uzmanlar virüslerin bazı bölgelerden çok daha kolay vücudumuza giriş yaptığını açıkladı. Özellikle göz ve çevresi virüslerin kolayca giriş yapabildiği bölgelerden bir tanesidir. Gözlerden bulaşmasının en büyük nedenleri arasında ise ellerin temas etmesinden kaynaklanıyor. Lens kullanırken bu durumla sıklıkla karşılaşıyoruz. Peki, lens kullanırken gözleri virüsten korumanın yolları nelerdir?

Kontakt lens kullanımı sırasında ellerimizle gözlerimizi tutmak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden lens kullanan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Hapşırma ve öksürme gibi eylemler sonrasında çevreye yayılım gösteren virüsler dağılır ve diğer insanlara bulaşır. Göz teması ise virüsün bulaşmasında önemli bir yer tutuyor. Pandemi sürecinde lens kullanan kişilerin gözleriyle olan temaslarında hijyen kurallarına ekstra dikkat etmesi gerekiyor.

Lens Takarken Dikkat

Virüsler damlacık yoluyla bulaşması nedeniyle sıklıkla dokunduğumuz gözlerimiz üzerinden de giriş yapabilir. Kontaks lens kullanmak gözlerle yoğun temaslı olmanızı sağlıyor. Bu yüzden hijyeni üst seviyede tutmamız gerekir. Sosyal mesafeye dikkat etmekle beraber lens takarken el temizliğine maksimum seviyede dikkat etmemiz en önemli konulardan bir tanesidir. Ayrıca gözlerinizde herhangi bir kızarıklık, öksürük ya da ateşlenme başlangıcı olursa lens kullanımınıza arar vermeniz tavsiye ediliyor.

Lens Kullanırken Dikkat Etmesi Gerekenler

Lens kullanırken gözleri virüsten korumanın yolları için şu adımlara dikkat etmeniz gerekir;

  • Lensi kullanmadan önce en az 20 saniye sabunla yıkamalısınız.
  • Deneme amaçlı olsa bile başkasının lensini kesinlikle kullanmamalısınız.
  • Gözleri virüsten gözleri korumak için siperlikten yararlanabilirsiniz.
  • Gözlerinizde çapaklanma, kızarıklık yada batma gibi durumlar varsa lens kullanmaya ara vermelisiniz.
  • Lenslere ıslak ellerinizle dokunmamalısınız.
  • Lenslerinizi her akşam yatmadan önce özel solüsyonlarında dezenfekte etmelisiniz.
  • Lens kabını temiz bir ortamda tutmalısınız.
  • Lenslerin kullanım ömrüne dikkat etmelisiniz.
  • Ateş, öksürük ya da grip belirtileri bulunuyorsa uzman hekime danışmalısınız.

Virüsler genel olarak ağız, burun ve gözler yoluyla bulaşır. Göz teması bulaşmada önemli tutar. Özellikle corona virüs pandemisi sürecinde lens kullanımına dikkat etmeniz gerekir.