Kuruyemişi böyle tüketiyorsanız aman dikkat! Zehir yiyor olabilirsiniz

Kuruyemiş tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta saklama koşulları. Uzman isim tarafından kritik uyarı geldi. Eğer kuruyemişi böyle tüketiyorsanız birçok hastalığa davetiye çıkarıyor olabilirsiniz.
Kuruyemişi böyle tüketiyorsanız aman dikkat! Zehir yiyor olabilirsiniz

Kuruyemişi böyle tüketiyorsanız aman dikkat! Zehir yiyor olabilirsiniz: Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca tarafından kuruyemiş saklama koşulları ile ilgili kritik uyarı geldi. Buna göre kuruyemiş saklama koşullarına dikkat edilmemesi durumunda sağlıklı sandığımız kuruyemişler zehir üretiyor ve bu da tabi ki sağlığı tehdit ediyor.

Kuruyemiş saklama koşullarının doğru olmaması ile birlikte içerisinde ürettiği bazı bakterilerin karaciğer, böbrek beyne dahi zarar verdiği yapılan araştırmalar sonucunda ulaşılan sonuçlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle uzmanlar tarafından uyarılar peş peşe geldi. Kuruyemiş saklama koşullarına kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. 

KURUYEMİŞ SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT

Kuruyemişin saklama koşullarını uygun olmaması durumunda aflatoksinin denilen bakterilerin oluşmasına sebep oluyor. Bu şekilde küflenmiş ve düzgün saklanma koşullarında tutulmamış kuruyemiş ürünlerinin ise sağlığı çok fazla zararları bulunmaktadır. Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca bu konuda vatandaşları şu şekilde uyardı;

"Küf aflatoksin üretebilir. Aflatoksin vücuda özellikle baklagillerden veya kuruyemişlerden aldığımız zaman karaciğer, böbrek ve beyinde hasarlar bırakabiliyor. Biliyoruz ki aflatoksin kaynatıldığında veya yüksek ısıda yok olmuyor. Bu nedenle kuruyemişlerde veya baklagiller yoluyla aflatoksin vücuda zehir olarak girdiği zaman 20-30 yıl kalabiliyor ve beyinde, karaciğerde, böbrekte kronik hasarlara yol açabiliyor." diyerek kuruyemiş saklama koşulları ile ilgili uyarılarda bulundu. 

Kuruyemiş ve baklagillerin saklandığı yerlerin kesinlikle sürekli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Arıca aflatoksin bakterisinni saklama koşullarının uygun olmadığı ve nem oranının yüzde 65'in üzerine çıktığı depolarda yoğun bir şekilde üretilmekte olduğunu söyledi. Bu bakteri küf ve mantar şeklinde ortaya çıkarıyor. Hiç bir şekilde yok olmuyor. Yüksek dereceye çıktığında ise yani kaynatıldığında ise ürün aynı şeklide söz konusu zehri üretmeye devam ediyor. 

İlgili Haberler