Kurnaz’dan Kanser Haftası ve Otizm ile ilgili açıklama

Uşak Kent Konseyi ve Uşak Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mehmet Kurnaz, “Kanser Haftası” ve “Dünya Otizm Günü’ nedeni ile yazılı açıklama yaptı.
Kurnaz’dan Kanser Haftası ve Otizm ile ilgili açıklama

Uşak Kanserle Savaş Derneği yönetimi olarak, İl Sağlık Müdürü, hastane başhekimliği ve onkoloji servisine ziyaretlerde bulunduğunu kaydeden Kurnaz; Kanser haftası nedeni ile şu açıklamalarda bulundu:

“Kanser tarama hizmetleri ücretsiz olarak yapılmaktadır”

Kanser türlerinin uyarılarını erken tespit etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların gerekli merkezlere sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle kanserde erken tanı programları, toplumun ve sağlık çalışanlarının bilgisini artırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkında farkındalığı artırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)  ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde (ASM) yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA testi ile ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuvara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir.  Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi ile yapılmaktadır. Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar 81 ilde faaliyet gösteren Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilmektedir.”

Otizm konusunda farkındalık yaratmak için Kent Konseyi Destek olacak

“Dünya Otizm Farkındalık Günü” nedeni ile de bir basın açıklaması yapan Uşak Kent Konseyi Başkanı Mehmet Kurnaz, “Uşak ilinde halen faaliyet gösteren Mavi Işık Otizm Derneği bireylere faydalı olmak amacıyla faaliyet gösteren kuruluşlardır. OSB alanındaki toplumsal farkındalığın artması için çalışmalarını sürdüren bu kuruluşlar önemli çalışmalar yürütmektedir. Kent Konseyimiz ve  Mavi Işık Otizm Derneğinin katlımları ile düzenlenen “Bana Otizmi Anlat” isimli resim yarışması, normal gelişim gösteren bireylerin ve ailelerinin otizmi anlaması ve bu otizm konusundaki farkındalık seviyelerinin artmasına önemli bir katkı sunacaktır.

Uşak Kent Konseyi olarak Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin her daim yanında olmaya devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmalar ve gösterdiğimiz faaliyetler ile OSB konusunda toplumsal farkındalığın oluşmasını sağlamak ve OSB olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

(AYŞEGÜL ÇAMLI / HABER)