Kurban keseceklere bayram öncesinde çok önemli uyarı yapıldı!

Kurban Bayramı’na sayılı zaman kaldı. Bayrama az bir zaman kala da uzman isimlerde peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. Aktarılan son habere göre kurban etini hemen kesildikten sonra buzdolabına koymamak gerekiyor. İşte sebebi..
Kurban keseceklere bayram öncesinde çok önemli uyarı yapıldı!

Kurban Bayramı’nda kesilecek olan kurbanların etinin nasıl saklanacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Konuya ilişkin açıklama Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından geldi. Ercoşkun, yaptığı açıklamasında kesildikten sonra etin bir süre dinlenmesi için dışarıda bekletilmesi gerektiğini ifade etti.

ÖLÜM SERTLİĞİNE GELECEK

Özellikle kesilmiş etin 24 saatten kısa süre bir içerisinde hemen buzluğa atılması halinde etin ölüm sertliğine ulaşacağını ifade eden uzman isim, “Kesilmiş eti 24 saati dondurursak et, ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak" dedi.

Müslümanların en önemli bayramları arasında olan Kurban Bayramı öncesinde kurban için hazırlıklar tüm Türkiye’de başladı. Et kesimi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ercoşkun, etin dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

2024/05/29/kurban-fiyati.jpg

1-2 SAAT DİNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Kesilen etin en yumuşak halde olduğunu ifade eden uzman isim, etin mutlaka dinlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Yeni kesilmiş kurban eti, buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir. Kesilmiş eti, 24 saat dondurursak ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüz zaman en sert halinde olacak. Yeni kesilen et en yumuşak haldedir. Yavaş, yavaş sertleşir ve daha sonra tekrardan gevşemeye başlar. O esnada damardaki kanlar süzülerek laktik asit oluşur. Mikrobiyal olarak daha güvenilebilir bir et olarak karşımıza çıkar”

24 SAAT BEKLEYİN

Diğer yandan Kurban Bayramı döneminde pek çok kişinin kahvaltıda da et tükettiğini ifade eden Ercoşkun, kahvaltıda kesinlikle et tüketilmemesi gerektiğini çünkü sindirimin zorlaşacağının altını çizdi. Etin sindirilmesinin zor bir besin olduğunu söyleyen uzman isim, etlerin dondurulması halinde de en az 24 saat beklenmesi gerektiğini söyledi.