Kronik Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? ve Nasıl Anlaşılır?

Kronik böbrek hastalığı, böbreklerin yavaş yavaş işlevini kaybettiği uzun bir süreçtir. Başlangıçta hasta kronik böbrek hastası olduğunun farkına varmayabilir.
Kronik Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? ve Nasıl Anlaşılır?

Kronik böbrek hastalığı, uzun ve yavaş ilerleyen bir süreçtir. Bazen kişi kronik böbrek hastası olduğunu fark etmeyebilir. Erken belirtiler göze çarpmayabilir. Böbrek yetmezliği tanısı genellikle keratinin, BUN ve glomerüler filtrasyon hızını ölçen kan testi ile yapılmaktadır. Bu kan testinde her dakika da kan da ne kadar glomerüller geçtiği değerlendirilmektedir. Ayrıca bu glomerüller, atıkları kandan uzaklaştıran ufak bir filtredir.

Kronik böbrek hastalıklarında aşağıda yer alan belirtiler görülmektedir. Pek çok kişi kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu bilmeyebilir. Bunun için belirtileri göz önüne almalısınız.

  • Yüksek tansiyon,
  • Düşük idrar üretimi,
  • Nefes darlığı,
  • İştah kaybı,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Üşüme yorgunluk hissi,
  • Şişkinlik (el, yüz ve bacak),
  • Uyku güçlüğü,

Yukarıda belirtilen kronik böbrek yetmezliği belirtileri ne kadar erken tespit edilirse hasta için o kadar iyi olur. Doktorunuz doğru müdahale ile çözüm sunabilir.

Kronik Böbrek Yetmezliği Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle hastanın yukarıda belirttiğimiz belirtileri taşımada durumunda uzman bir doktor tarafından test yaptırarak tanı koyması sağlanır. Bunun için idrarda protein, albümin seviyesi ve serum keratinin ölçülür. Eğer kronik böbrek yetmezliğinde yer alan belirtiler var ise kan ve idrar tahlilleri sonucu tanı konulmaktadır.

Kronik Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Kronik böbrek yetmezliği tedavisinde ilk kural, böbrek hastalığına sebep olan diğer hastalıkların tedavi edilmesidir. Bu hastalıklar kalp yetmezliği, diyabet veya hipertansiyon olabilir. Aynı zamanda bu süreçte tuz kullanımı azaltılmalıdır. Yeteri kadar sıvı almak, böbrekleri etkileyecek ilaç kullanımı, fazla kilolardan kurtulma, kansızlık var ise tedavisi, kalsiyum-fosfor ve sodyum-potasyum dengesinin sağlanması hastalık için önemlidir.

Böbrek dokusunun hasar alması durumunda kanın süzülme fonksiyonun bozulması kronik böbrek yetmezliğine yol açar. Dolayısı ile vücutta atık maddelerin birikimi ile birlikte idrarda protein kaçağı olarak meydana gelir. Ülkemizde her 6-7 yetişkin kişinin sadece 1’inde görülmektedir.