Koltuk Altında Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vücut bir bütündür ve bir yerde sorun tespit edilmesi başka organlarda yaşanan rahatsızlıktan kaynaklanabilir.
Koltuk Altında Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Koltuk altında şişlik, kıl köklerinin iltihaplanmasından kaynaklanabileceği gibi, meme kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Koltuk altında şişlik için gidilebilecek doktor genel cerrahlardır. Şişliğin kaynağı anlaşıldığında, genel cerrah hastayı ilgili birimlere yönlendirebilir.

Koltuk Altında Şişliğin Nedenleri Nelerdir?

Koltuk altında oluşan yumrulara genel olarak lenf bezlerinin şişmesi sebep olabilmektedir. Koltuk altında şişliğin nedenleri şunlar olabilir:

  • Zararsız doku büyümeleri,
  • Bakteri enfeksiyonları,
  • Fibröz doku büyümesi,
  • Lenf ya da meme gibi kanser çeşitleri,
  • Alerji.

Koltuk Altında Şişlik Meme Kanseri Belirtisi midir?

Koltuk altında şişlik, çoğunlukla, orantısız doku büyümelerinden ya da kıl kökü iltihaplanmasından kaynaklanmaktadır ve kendi kendine iyileşebilmektedir. Ancak meme dokularında meydana gelen bir kanserin habercisi de olabilmektedir. Meme çok katmanlı ve lifli bir yapıdadır. Bu lifli yapı, koltuk altındaki lifli yapı ile bağlantılı çalışmaktadır. Koltuk altında şişlik meme kanseri belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple, koltuk altında kitle tespit eden kişi derhal doktora muayene olmalıdır.

Koltuk altında ele gelen kitleler kişinin canını acıtmıyor ve uzun zamandır yerini koruyorsa, bu kanser belirtisi olabilmektedir. Özellikle meme kanseri gibi birçok kanser türünde, erken teşhis hayat kurtarmakta ve hastalığın atlatılmasında en büyük etken olmaktadır.

Koltuk Altında Şişlik Erkeklerde de Görülür mü?

Yaygın ve yanlış kanının aksine, erkekler de meme kanseri olabilmektedir. Ancak kadınlar arasında yaygın olan bu hastalık, erkeklerin odak noktasında olmadığı için genellikle geç ve zor bir tespit sürecine sebep olur. Bu bağlamda, halk arasında, Koltuk altında şişlik erkeklerde görülen bir rahatsızlık olarak bilinmemektedir. Ancak koltuk altında şişlik pek çok sebepten kaynaklanabildiği için erkeklerde de görülmektedir.

Özellikle kıl kökü iltihaplanması sebebiyle olabilen Fronküloz, erkeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Koltuk altında bulunan kılların jilet yardımıyla alınması, hormonal bozukluklar ya da yanlış kıyafet seçimleri Fronküloza sebep olabilir. Fronküloz tedavisi ise oldukça kolaydır. İlgili doktor kişiye ya antibiyotik ilaçlar verir ya da basit bir cerrahi müdahale ile kitlenin alınmasını sağlar.