Kolon Kanserine dikkat!

“Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı” nedeni ile yazılı basın açıklaması yapan Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, erken teşhisin hayat kurtaracağını bir kez daha hatırlattı.
Kolon Kanserine dikkat!

Kavas tarafından Yapılan yazılı açıklamada, kamuoyu şöyle bilgilendirildi:  “Kolon ve rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını oluşturur.  Son 20 cm’lik kısmı rektum, buradan ince bağırsaklara kadar olan kısmı kolon olarak adlandırılır. Kolon ve rektum kanserleri bu organların iç yüzeyini örten tabakayı oluşturan hücrelerden gelişir. Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre kolorektal kanserler hem kadınlarda hem de erkeklerde üçüncü sırada yer almaktadır.

Risk Faktörleri

Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri şunlardır;

* Aşırı kilolu veya obez olmak
* Fiziksel olarak aktif olmamak
* Fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi
* Alkol Kullanımı
* Sigara
* İleri yaş
* Ailede benzer kanser öyküsü bulunması

 

Belirtiler:
Kolorektal kanserlerde en sık görülen belirtiler şunlardır;
*Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi
* Bağırsakta tam boşalmama hissi
* Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma
* Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti
* Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı
* Sürekli yorgunluk

 

Tanı:
    Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler.  Bu nedenle amaç, daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler izlenmeli ve kolorektal kanser riski artmış olan kişiler daha erken tarama programına alınmalıdır. Taramalar kapsamında ilimizde tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir  ÜCRETSİZ  olarak yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir. Siz değerli vatandaşlarımızı bu testi yaptırmaya davet ediyorum.”

“Hayatınız bizim için değerlidir. Unutmayın, Erken Teşhis Hayat Kurtarır. “