KOAH Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

KOAH hastalığı uzman isimlere göre dünya üzerinde en fazla ölüme sebep olan hastalıkların başında gelmektedir. Özellikle sigaranın neden olduğu KOAH hastalığı ile ilgili her gün araştırma yapılıyor.
KOAH Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Ülkemizde sigara tüketimi bu seviyelerde seyretmeye devam ederse bu araştırmaların ardı arkası da kesilmeyecek gibi görünüyor. Zira ülkemizde artık sigara kullanım yaşı 13-14 lere kadar düştü ve bu durum ne yazık ki sağlıklı değil tam aksine hastalıklı ve bitkin,uyuşuk bir jenerasyonun oluşmasına sebep oluyor. Hareketsiz ve uyuşuk kalan yeni nesiller , sigara tüketimini engelleyemeyen ve geç de olsa karşı karşıya kalacağı tehlikelerin farkına varan insanlar bu hastalığa yakalanmamak için önlem almak da istiyorlar mı bilinmez. Ancak doğal olarak pek çok vatandaş da bu konuyu merak ediyor ve bunun neticesinde konuyla ilgili bilgi edinmek istiyor. Pek tabiki bu hastalığın anlaşılması için tüm küçük detayları birlite dikkatlice incelemek gerekiyor.

KOAH hastalığı uzmanların görüşüne göre dünyada en fazla ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında yer alıyor. Bu yüzden KOAH hastalığını daha iyi anlamak ve bunun için de küçük ayrıntılara dikkat edebilmek oldukça önem taşımaktadır. Peki sözkonusu, anfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık olarak bilinen KOAH tam olarak nedir? Tam açılımı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan KOAH bu isimlerin baş harflerinin birleşiminden oluşmaktadır. Bu hastalık kişinin hava alanını daraltır ve nefes alışını zorlaştırır. Anfizem ve kronik bronşit KOAH ın oluşumunda en fazla rol oynayan etmenlerdir.

KOAH'ın Belitileri Nelerdir?

KOAH belirtilerinin herkeste farklı biçimde oluşabileceğı bilinmelidir. Bu hastalık kişiden kişiye farklı belirti gösterebilmesinin yanı sıra başlıca yaygın belirtileri şunlardır;

1- Mesleki zararlı gazlar, tanecikler(mikro parçacık gibi) solunması.

2- Aktif biçimde sigara kullanımı.

3- Hava kirliliği.

KOAH'ın İnsan Vücuduna Etkisi Nedir?

Peki KOAH ın insan vücuduna etkileri nedir?

1- Hava yolları daralmasına, yani akciğerlere daha az hava girmesine neden olur.

2- Hava yollarının duvalarını kalınlaştırır ve şişer.

3- Hava yollarının çevrelerindeki kaslar kasılır.

4- Hava yollarının içinde sekresyon (yani balgam) artması tıkanıklara neden olur.

5- Alveol içindeki hava tıkanıklıktan dolayı geri boşalamaz, bu sebepten dolayı göğüsümüzü sıkışık hissettirir.