Kemik erimesi nedir? Neden olur? Tedavisi nedir?

Kemik erimesi tıptaki adı ile Osteoporoz kemiklerin gözenekli hale gelmesi olarak da adlandırılabilir. Hastalığın birçok belirtisi olsa da fark edilmesi çok zor hastalıklardan biridir. Genellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülen hastalık herhangi bir kemik kırılmasında da ortaya çıkabilir.
Kemik erimesi nedir? Neden olur? Tedavisi nedir?

Özellikle omurlardaki ağrıları dikkate almanız çok önemlidir. Çünkü omur ağrılarının hastalığın tanısının konulmasında önemi büyüktür. Omurda ağrı ile kendini gösteren kemik erimesi omurda çökmeye sebep olurken ciddi duruş bozukluklarına da neden olur. Kemik erimesi tespit edilen hastalarda el bilek kemiği, leğen kemiği ve vücudun diğer bölgelerindeki kemiklerde ciddi kırıklar meydana gelebilir.

Kemik erimesi neden olur?

Vücuttaki kemiklerin ana maddesi kollajen adı verilen bir proteinden oluşur. Kemik sertliğini ise kalsiyum fosfat mineralinden sağlar. Ve bu mineralin eksikliği kemik erimesine sebep olur. Kemik erimesi kadınlarda özellikle menopoz döneminden birkaç yıl sonra değişen hormonların da etkisiyle ortaya çıkar.

Kemik erimesi herkeste oluşabilecek bir hastalıktır. Özellikle yaşlanmaya doğru ilerleyen süreçte sıkça rastlanan bir hastalıktır. Yaş aldıkça kemik erimesi artar. Kemik yoğunluğu düşmeye başladığında kemiklerde erime meydana gelir. Romatizmal eklem hastalığı olanların kemik erimesi hastalığına yakalanma oranı daha fazladır.

Düzensiz veya yanlış beslenme kemiklerde ciddi sorunlara hızla yayılan erimelere yol açabilir. Özellikle diyet yapan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlardan biri olan kendini bilerek aç bırakmak kemik yapısını fazlasıyla etkiler. Özellikle obezite ameliyatları kemik kaybı riskini arttıran önemli bir faktördür.

Kemik erimesi nasıl tedavi edilir?

Eğer tanısı konulmuş kemik erimesi hastalığınız varsa kullanmanız gereken bifosfonat grubu ilaçlar erime riskini azaltabilir. Kemikleri güçlendirmek için dışarıdan alınan destekle erimenin yoğunluğu azaltılabilir.

Kalsiyum ağırlıklı gıdalar tüketerek kemik yapınızı güçlendirebilirsiniz. Herhangi bir mide rahatsızlığınız yoksa günde 2-3 bardak süt içerek kemiklerinizi besleyebilirsiniz. Yeşil sebzeler magnezyum açısından zengin oldukları için kemik gücünüzü korumanızda ve arttırmanızda size yardımcı olacaktır. Yine somon balığı da kemiklerinizi güçlendirmenizi sağlayacak D vitamini içeriği ile size yardımcı olacaktır.