Katarakt Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt , göz bebeğinin arkasında bulunan şeffaf göz merceğinin görme derecenizi azaltacak şekilde bulanıklaşması ve net görmeyi engellemesi olarak tanımlanmaktadır.
Katarakt Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Şeffaf göz merceği saydamlığını kaybettiğden dolayı göze gelen ışınların geçişini engelleyerek bireyin net görmesini engelleyecektir. Gözünde katarakt olan bireylerin görme derecesi az bulanık görmeden başlayarak sadece ışık görecek dereceye kadar çıkabilir.

KATARAKT'IN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Gözün görme oranının azalması
  • Puslu veya çift görme
  • Gözlerin çabuk yorulması
  • Karanlıkta az görme
  • Çevreyi bulanık veya sarı görmek
  • Gözlük kullanımının sürekli olarak değişmesi
  • Araba farı veya sokak lambası gibi ışıkların gözü aşırı derecede rahatsız etmesi

Görme eksikliği veya bulanık görmek kataraktın en sık rastlanan belirtisidir. Birey sürekli olarak bulanık görmekten ve görmesinin giderek azaldığından şikayet etmektedir. Bazı hastalarda rastlanan görme şikayeti ise miyop olmasıdır. Gözünde katarakt olan bireyler bir cisme bakarken sanki tülün veya buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi hissetmektedir. Işık problemleri ortaya çıktığından dolayı hastanın gece araba kullanması zaman geçtikçe zorlaşır. Kataraktı olan bireyler Bir şey okurken veya yakından bir cisme bakarken yeterli ışık olmadığını söylerler. Bununla beraber genelde siyah olan gözbebeğinin rengi zamanla değişmeye başlar. Katarakt yavaş ilerleyen bir hastalıktır bazı hastalarda yakın görme zamanla netleşir bu geçici bir durum olarak adlandırılmaktadır. Kataraktı başlangıç seviyesinde olan kişilerin görmesine herhangi bir engel yoktur. Bu ancak göz muaynesinde ortaya çıkmaktadır. Katarakt genellikle orta yaşlı bireylerde görülür. Fakat bazen yenidoğan bebeklerde , şeker hastalarında , göze bir darbe gelmesi sonucu ve uzun süre kortizonlu ilaç kullanan bireylerde de ortaya çıkmaktadır.

KATARAKT'IN TEDAVİSİ

Katarakt göz bozulması gibi gözlükle veya ilaçla tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlememesi için hiçbir yöntem yoktur ve tedavisi ameliyattır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık katarakt ameliyatları ağrısız , acısız , iğnesiz , narkozsuz yapılmaktadır ve hemen sonrasında hasta evine gidebilmektedir. Katarakt ameliyatı çok önemli bir ameliyat olduğundan dolayı hekim ve tecrübesi göz önünde bulundurularak ameliyata karar verilmesi yararınıza olacaktır.