Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vücutta kaşıntı için gidilmesi gereke bölüm cildiyedir.
Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sık ve şiddetli bir şekilde kaşıntısı olan insanlar bir hastanenin dermatoloji olarak da geçen cildiye bölümüne randevu alıp muayene olmaları gerekmektedir. Alerjik bir sebepten, hastalıktan ya da geçici bir rahatsızlıktan kaynaklanabilen kaşıntı için doktor muayenesi şarttır.

Kaşıntıya Nedir, Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Diğer adı prutitus olan kaşınmanın sebebi, cilt hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, mantar, sinek ve böcek ısırıkları, karaciğer yağlanması, böbreklerin işlevini yerine getirememesi, bağırsak parazitleri, hormonal bozukluklar veya tiroid bezi hastalıklarından herhangi biri olabilir. Alerjik reaksiyonlara karşı kullanılan ilaçlar, egzema, sedef hastalığı, yaşlandıkça artan cilt ve deri kuruluğu, tahriş edici kimyasallar ve kozmetik ürünleri, uyuz, kanser hastalıkları ve tedavileri, kıl kurdu, gebelik, baş vücut biti, diyabet ve zona gibi sinir sitemi hastalıkları da kaşıntıyı tetikleyen ve arttıran sağlık problemleridir.

Kaşıntıya Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?

Hastalıkların alarmı olarak da görülen kaşıntı dikkate alınması gereken çok önemli bir belirtidir. Bağırsak parazitleri, diyabet, kanser türleri (safra kesesi kanseri, karaciğer kanseri ve bağırsak kanseri gibi ),safra kesesi taşları, viral hepatit olarak da bilinen sarılık hastalığı, lösemi gibi kötü huylu kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi birçok organı tutan sistemik bir hastalık gibi olan rahatsızlıklar kaşıntı ile belirti göstererek ortaya çıkmaktadır. Bu tür kaşıntıya sebep olan hastalıklar genelde kaşıntı olan bölgelerde gözle görünür bir şey olmadığı için anlaşılır.

Kaşıntı İçin Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?

Kaşıntı için kullanılacak ilaçlar ve tedavilerden önce muayene olunarak bir hastalıktan dolayı oluyor ise o hastalık bulunur ve tedavi edilir. İlaç tedavisinden dolayı kaşıntı başladığı tespit edildiği takdirde farklı ve kaşındırmayan ya da alerji yapmayan bir ilaca geçmek bir çözüm olabilir. Tedavisi ve önlemi olarak cilde iyi bakmak ve korumak gerekmektedir. Nemlendirici cilt kremleri ve losyonlar kullanılır. Ilık su ve yumuşak tahriş etmeyen sabunla duş alınır. Kaşınan bölgeyi kaşımak yerine soğuk bez tutulur. Bu basit tedavilerin yanında ışık tedavisi ile ultraviyole ışığına maruz bırakılarak kaşıntı kontrol altına alınır.