Karanfil Diş Ağrısına İyi Gelir Mi?

Karanfil diş ağrısı çekenlerin imdadına yetişen bir yöntem olarak bilinmektedir. Fakat, karanfilin diş sağlığı açısından bilinenin aksine zararları olduğu yönünde fikirler meydana çıktı. Diş doktoru Zafer Kazak karafilin yarar değil zarar getirdiğini dile getirdi.
Karanfil Diş Ağrısına İyi Gelir Mi?

Diş doktoru Zafer Kazak, “ Diş ağrılarının geçirilmesi için gerçekleştirilen karanfil, alkol, sarımsak, aspirin gibi uygulamalar yarar yerine zarar getiriyor. Zamanla diş eti rahatsızlıkları ve travmalara bağlı olarak dişler canlılıklarını kaybediyor. Bu gibi durumlarda dişlerde enfeksiyon oluşmaması için kanal tedavisi uygulanması gerekiyor.” dedi.

Dişlerde oluşan ağrıların kaynağının diş, diş eti ve kemiklerden kaynaklandığını dile getiren Zafer Kazak, “ Ağrının hangi sebeple meydana geldiğinin araştırılması gerekiyor. Ağrı, çürük sebebi ile, dişlerin arasına giren yiyeceklerin yaptığı baskı sebebi ile, diş eti rahatsızlıkları, dişte meydana gelen çatlak ve kırıklar, diş eti çekilmesi, diş minesinin zarar görmesi, dahası da sinüzit gibi hastalıklar sebebi ile oluşmaktadır. Diş ağrılarında en çok kaydedilen sebep ise ağız temizliğinin doğru yapılmamasından kaynaklanan çürüklerdir. Başlarda hissedilmeden yavaş yavaş ilerleyen çürükler sebebi ile zamanla sinirler zarar görmeye başlar. Çürüğün büyümesi ile birlikte ağrının derecesi de artar. Ağrı ya soğuk veya sıcak yenildiğinde ya da yemek yerken çiğneme eyleminde uzun süreli olarak ortaya çıkabilir.” dedi

Diş Tedavisinde Geç Kalınırsa Çekilmesi Gerekebilir

Özellikle gece başlayan yüksek dereceli diş ağrısı çürüyen dişten kaynaklanan iltihap sebebi ile olduğunu söyleyen Diş Doktoru Zafer Kazak, “İltihaplanma durumu sebebi ile dişlerde bulunan sinir ve damarlarda baskı meydana gelerek yüksek oranda ağrı meydana gelmesini sağlar. Ağrı, eğer  çürükten kaynaklanıyorsa çürük seviyesinin artması ile sinirlere doğru ilerledi ise, diş siniri canlılığını kaybetmiş ise bu durumlarda kanal tedavisi ile diş tedavi edilebilir. Ancak ihmal edilen bu tip ağrılar tedavi edilmezse iltihap sebebi ile diş etlerinde şişme meydana getirebilir. Daha ileri durumlarda ise dişin çekilmesi gerekebilir.” şeklinde konuştu. Dişlerimize gereken hassasiyeti göstermememiz halinde zamanla tüm dişlerimizi kaybetme riski ile başbaşa kalabiliriz. Bu sebeple herhangi bir ağrı yaşamayı beklemeden, rutin diş kontrollerimizi ihmal etmemeli, ani gelişen durumlarda diş hekimlerini ziyaret etmeyi ihmal etmemeliyiz.