Kansızlık neden olur ve belirtileri nelerdir?

Tıptaki adıyla anemi, halk arasındaki adıyla kansızlık olarak bilinen demir eksikliğinden kaynaklı hastalık çok ciddiye alınmasa da kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapısında oksijenin taşınması ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin miktarının azalmasıyla ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır.
Kansızlık neden olur ve belirtileri nelerdir?

Kansızlık mide ve bağırsak kanseri gibi birçok önemli hastalığın belirtisidir. Kansızlık, demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinden kaynaklanır ve tedavisi yapılmaması halinde ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebeplerinden biri çay ve kahve tüketiminin aşırı olması olduğu gibi gereğinden fazla pişirilmiş et ve sosis salam gibi işlenmiş besinlerin fazlaca tüketilmesi de buna sebeptir. Çocuklarda ise anne sütü yerine 1 yaşından önce inek sütüne geçilmesi, hazır gıdaların tüketilmesi başlıca sebeplerindendir.

Kansızlığın 10 belirtisi
Saçlardaki dökülmede artış
Tırnakların kırılması
Aşırı sinirlilik hali
Kulak çınlaması
Cilt solgunluğu
Dikkat eksikliği
Sürekli yorgunlulk hali
Baş ağrısı
Dudaklarda çatlak oluşması
Daha ileri derecede ise çarpıntı, huzursuz bacak sendromu denilen bacakları hareket ettirmeden duramama hali, toprak ya da buz yeme isteği gibi durumlar görülür. Çocuklarda ise konuşma ve yürümede güçlük çekme gibi belirtilerle karşımıza çıkar.

Kansızlık durumunda beslenme şekli
C vitaminini sıklıkla tüketmenin yanında kayısı, taze sebze ve meyve bolca tüketilmelidir. Bunun yanı sıra kafeinli içeceklerden uzak durmak önemlidir. Kırmızı kan hücresi sayısını arttırmak için demir ve B12 başta olmak üzere vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin tam olarak alınması önemlidir.

Kansızllık (Demir Eksikliği) tedavisi
Kişi kansızlık belirtilerini kendinde gözlemlediğinde hemen bir uzmana görünmelidir. Uzmanın yapacağı tahlillerden sonra tanı koymasının ardından ilaç tedavisine başlanmalıdır. Kansızlığın en önemli nedeni demir eksikliği olduğu için demir takviyeleri yapılacaktır.

Sizler için Demir eksikliğine (Kansızlık) iyi gelen birkaç besini sıraladık ancak bu besinler yüksek kolesterol de içerdiğinden aşırı tüketimde bulunmamakta fayda var.

Kuzu ciğeri: 100 gram kuzu ciğeri günlük demir ihtiyacınız için yeterli olacaktır ayrıca B12 vitamini içerir.
Uskumru balığı: 100 gram uskumru balığı günlük B12 ihtiyacının 3 katı kadar B12 içermektedir.
Tavuk: Kırmızı ete oranla daha az kolesterol içeren tavuk etinin 100 gramında 1 mg demir (günlük ihtiyacın %6'sı), 0.3 mcg B12 vitamini (günlük ihtiyacın %6'sı) B12 bulunur.
Beyaz peynir: 12 bakımından oldukça zengin olan beyaz peynir 100 gr günlük ihtiyacın %28'ini karşılar.
Yumurta: Herkesin evinde bulunan yumurtanın 1 tanesi bile günlük demir ihtiyacının %5'ini karşılamaktadır.