Kanser Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kanser Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Çağımızın en korkulan hastalıklarının başında gelen kanser hastalığı pek çok yanlış bilgiyi de beraberinde getirir.

Kanser Hastalığı İle İlgili İleri Sürülen Yanlışlar

İnsanlar, kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar nedeni ile sürekli olarak bir takım bilgi eksiklikleri içerisine girerler. Günümüzde tedavisi en zor hastalıkların başında kanser gelir. İnsanların kanserden korkmasının asıl nedeni tedavisinin zor ve kimi zaman da olanaksız olmasıdır. Bu nedenle de kişilerin kanser karşısında en doğru bilgilere ulaşması sağlanır.

  • Kanser hastalığı ile ilgili ortaya çıkan en önemli yanlış, kanserin bulaşıcı olduğudur. Kanser bulaşıcıdır bilgisi maalesef pek çok insanın sahip olduğu bir bilgidir. Bu nedenle de pek çok insan kanser hastaları ile bir araya gelmek istemez. Oysa kanser bulaşıcı değildir.
  • Kanser hastalığı saç döker yargısı da insanların ortaya çıkardığı bir bilgi yanlışlığıdır. Kanser hastalığı hiçbir döneminde saçların dökülmesine neden olmaz. Sadece kanser tedavisi için kullanılan ilaçlar nedeni ile kişilerin saçları dökülür. Üstelik kanser tedavisi ilaçlarında son dönemlerde yeni gelişmeler yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak da artık kullanılan ilaçlar da saçların dökülmesine neden olmaz.
  • Kanser ağrılı bir hastalıktır bilgisi de yanlış bir bilgidir. Çünkü genel olarak kanserin ilerleyen evrelerinde ağrı da ortaya çıkar. Hatta pek çok kanser türünde ağrı hiçbir şekilde görülmez. Kanser hastalığı sırasında ortaya ağrı çıksa da bununla mücadeleyi sağlayan ilaçlar da bulunur.
  • Kanserin kalıtsal olduğu bilgisi de yanlış bir bilgidir. Kanser hastalıklarının sadece %5’i kalıtsal bir özellik gösterir. Bu nedenle de kanserle ilgili yanlışlıklar arasında kalıtımın olması da yer alır. Meme, yumurtalık ve kalın bağırsak kanseri kalıtımsal bir etkiye sahiptir. Bu da kanserin kesin oluşacağı anlamına gelmez.