Kan Uyuşmazlığının Erken Tespiti Hayat Kurtarır

Teknolojinin her alanda sonuna kadar kullanıldığı günümüzde kan uyuşmazlığının erken tespiti ve artık tedavisi çok kolay. 
Kan Uyuşmazlığının Erken Tespiti Hayat Kurtarır

Kan Uyuşmazlığı Ne Demektir?

Kan uyuşmazlığını kısaca anne ve bebeğin kan gruplarının pozitif ya da negatiflik açısından farklı olması olarak açıklayabiliriz. A, B veya 0 kan gruplarında yaşanacak farklılıklar anne ve bebek açısından sorun teşkil etmemektedir. Ancak annenin kan gurubunun pozitif ya da negatif bebeğin kan grubunun da tam tersi olması durumunda annenin metabolizması bu farklılığı ortadan kaldırmak için antikorlar üretmektedir. Bu antikorlar bebek vücuduna girerek kan hücrelerine bağlanırlar.  Grupların farklı olmasından dolayı karaciğer ve dalak gibi organlardan geçemeyeceğinden yavaş yavaş kansızlığa yol açacaktır. İlerleyen günlerde ise kansızlığa bağlı olarak kalp yetmezliği ve tıbbi müdahale yapılmadığında bebeğin ölümüne sebebiyet verecektir.

Kan Uyuşmazlığı Nasıl Anlaşılır?

Çiftler bebek yapmaya karar verdikten sonra hastanede yapacakları testler sonucunda gebelikte kan uyuşmazlığı yaşanması riski tespit edilebilir. Ayrıca anne ve babanın RH (-) ya da (+) farklılıkları da yaşanabilecek uyuşmazlığın sinyalini verebilir. Özellikle annenin kan grubunun RH (-), babanın ise RH(+) olduğu durumlarda bebekle annenin kan uyuşmazlığı yaşaması riski çok yüksek olacaktır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Ölüme sebebiyet verecek kadar önemli olan kan uyuşmazlığının tedavisi oldukça basittir. Sorunun geç farkedilmesi, erken teşhis yapılamaması durumunda cerrahi müdahale kullanılan yöntemler arasında olsa da en çok kullanılan yöntem koruyucu iğne yapılmasıdır. Risk altında olan gebelikler için 28. haftaya kadar beklenerek karışma olursa koruyucu iğne yapılır. Herhangi bir sorun olmaması ve bebeğin kan grubunun pozitif olması durumunda ise doğumdan sonra yapılır.

Evlilik yapılmadan önce de çiftlerin kan testine girmeleri kan uyuşmazlığının erken tespiti konusunda önemli bir adımdır. Böylelikle çiftler riskleri daha çocuk yapmadan önce bileceklerinden gebelik dönemini hassasiyetle takip edeceklerdir.