Kadınlarda İdrar Kaçırmaya Hangi Bölüm Bakar?

Kadınlarda idrar kaçırmaya bakan bölüm Üroloji ya da Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’dür.
Kadınlarda İdrar Kaçırmaya Hangi Bölüm Bakar?

Kadınlarda idrar kaçırma çeşitli zamanlarda ve nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli sebeplerden ötürü bu sorundan muzdarip olan kadınlar hayatlarını sekteye uğratacak boyutlara vardıysa bir ürolog ya da kadın doğum uzmanına gözekebilirler.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedir?

Kadınlarda idrar kaçırma yani tıp dilindeki adıyla Üriner inkontinans bir kadının istemeden idrar kaçırması anlamına gelir. Böbreklerin ayrıştırdığı idrar mesanede toplanır ve kaslar idrarı üretra denen tüpe taşımak için sıkılır. Aynı anda üretranın etrafındaki kaslar gevşer ve idrarın vücuttan çıkmasını sağlar. Fakat mesanedeki ve etrafındaki kaslar gerektiği gibi çalışmadığı durumlarda idrar kaçması yaşanır. Yaşlılarda ve kadınlarda daha sık rastlanabilen bu rahatsızlık genellikle tedavi edilebilir ya da kontrol altında tutulabilir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Çeşitleri Nelerdir?

Kadınlarda idrar kaçırma çeşitleri sebine göre değişir ve dört farklı çeşidi vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Stres tipi idrar kaçırma
  • Yetişememe tipi idrar kaçırma
  • Taşma tipi idrar kaçırma ( nörojenik )
  • Miks tipi idrar kaçırma.

Her biri farklı şekillerde nedenlerden oluşan ve farklı sonuçlara yol açan bu dört durum kadınlarda idrar kaçırmaya sebep olur.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda idrar kaçırmanın sebepleri bazı yiyecek, içecek ve ilaçlar olabilir. Alkol, gazlı içecekler, çok fazla C vitamini, kas gevşeticiler, kalp ve tansiyon ilaçları gibi tüketilen gıdalar ve ilaçlar kadınlarda idrar kaçırmaya sebep olabilir. Bunların yanı sıra idrar yolu enfeksiyonu, yaşlanma, kabızlık gibi tıbbi problemler de idrar kaçırmaya sebep olabilmektedir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi için önce bu sorunun nedeni, türü ve şiddeti öğrenilir. Sebebi bir hastalıksa önce hangi hastalık olduğu öğrenilir ve hastalık tedavi edilir. Plan ve programla davranış teknikleri öğretilir, gerekli görülürse ilaç tedavisine başvurulur. Sorun devam ediyorsa üretra eki ve peser gibi cihazlar kullanılır. Sinir uyarıcıları, botoks gibi girişimsel tedaviler uygulanır veya gerekli görülürse cerrahi tedavi de uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri uygulanarak kadınlarda idrar kaçırma tedavi edilir.