Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Sebepleri Nelerdir?

Cinsel isteksizliğin pek çok sebebi olabilmektedir. Bazen dönemsel olan cinsel isteksizlik, bazen de uzun süreli olabilmekte ve hayat kalitesini düşürebilmektedir.
Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Sebepleri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik sadece tek bir cinsiyete ya da cinsel yönelime ait değildir. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilmektedir. Kadınlarda cinsel isteksizlik, pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Yazımızda, kadınlarda cinsel isteksizlik sebeplerini bulabilirsiniz.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda cinsel isteksizlik sebepleri, fiziksel ya da psikolojik olabileceği gibi kültürel dinamiklerden de kaynaklanabilmektedir. Kültürel olarak cinsel yolculuğu bastırılmış olan kadınların birçoğu kendi bedenlerini tanımaz ve kendilerine dair zevk noktalarını bilmezler. Bu sebeple, özellikle doğu toplumlarında, cinsel ilişki sadece erkeğin zevk alması gereken bir aktiviteye dönüşür ve kadınlarda zamanla isteksizlik gözlemlenebilir. Kadınlarda cinsel isteksizliğe sebep olan diğer faktörler şunlardır:

  • Kuruluk,
  • Erkek partnerin erken boşalması ya da sertleşme problemi yaşaması,
  • Cinsel ilişkinin görev olarak görülmesi,
  • Cinsel ilişki sırasında yaşanan fiziksel ağrı ve kasılmalar,
  • Regl günlerinde ya da menopoz döneminde yaşanabilecek hormonal değişiklikler,
  • Gebelik korkusu,
  • Daha önceden yaşanan cinsel istismar gibi travmatik olaylar.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Ne Sıklıkla Görülür?

Kadınlarda cinsel isteksizlik sıklığı %33 kadar büyük bir orana sahiptir. Bu veriye göre, her 100 kadından 33’ü cinsel birleşme için isteksiz olduğu gibi bu cinsel birleşmeden de keyif almadan ayrılırlar. Bir diğer veriye göre ise, kadınlar gerek toplum baskısı gerek bireysel isteksizlik sebebiyle doktora başvurmamaktadır. Dönemsel isteksizliklerde sorun kendiliğinden çözülürken fizyolojik ya da psikolojik kaynağı olan cinsel isteksizliklerin doktor yardımı olmadan çözülmesi çok mümkün değildir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Kadınlarda cinsel isteksizliğin ortadan kaldırılması, çok yönlü bir tedavi gerektirmektedir. Öncelikle isteksizliğin altında yatan sebep tespit edilir. Eğer sebep psikolojik bir faktörden kaynaklanıyorsa, bir psikolog ile görüşülebilir. Özellikle psikolojik isteksizliğin tedavi edilmesi sürecinde, partnerlerin birbiri üzerinde baskı kurmaması, iyileşmek için en önemli adımlardan biridir. Kadınlarda cinsel isteksizlik fizyolojik bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa, bu rahatsızlık tedavi edildiğinde isteksizlik de ortadan kalkacaktır.