Kadın ve erkeklerde en sık görülen ölümcül kanser türleri açıklandı

Kanser, kadın erkek fark etmeksizin herkes için büyük tehlike arz eden önemli bir hastalık türü! Konuya ilişkin yapılan araştırmalara göre dünya genelinde kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ölümcül kanser türleri açıklandı.
Kadın ve erkeklerde en sık görülen ölümcül kanser türleri açıklandı

Kanserle ilgili yapılan araştırmaya göre dünya genelinde en yüksek ölüm nedeni kadınlarda meme kanseri, erkeklerde de akciğer kanseri olarak ifade ediliyor. Vakalardaki artış, uzmanların dikkatini çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün aktardığı haberin detaylarına göre kanser hastalığı dünyada ikinci en sık ölüm nedeni olarak ifade ediliyor.

ALKOL VE SİGARA DIŞINDA..

Hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek diğer organlara sıçraması olarak tanımlanan kanser hastalığının yaklaşık 200’den fazla türü olduğu biliniyor. Özellikle en yaygın kanser türleri arasında rahim ağzı, lenf bezi, kalın bağırsak, mide, cilt, meme, karaciğer ve prostat bulunuyor.

Genetik yatkınlık dışında alkol ve sigara kullanımı da kanser hastalığının artış göstermesine neden olabiliyor. Güneş ışığına yoğun bir şekilde maruz kalma, kötü beslenme, bazı virüsler ve hava kirliliği gibi pek çok faktör aslında kanser sebebi olabiliyor.

EN YAYGIN KANSER TÜRÜ

En yaygın kanser türünün akciğer kanseri olduğu ifade edildi. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın aktardığı son raporun detaylarına göre 2022 yılında yaklaşık 19,97 milyon kişi kansere yakalandı. Bu sayının 10,31 milyonunu erkekler 9,66 milyonunu da kadınlar oluşturdu.

KADIN VE ERKEKLERDE GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında meme kanseri geliyor. Meme kanserini akciğer, rahim ve kolorektal izledi. Erkeklerde ise en sık görülen kanser türlerinin başında akciğer, mide, karaciğer, prostat ve kolorektal oldu.

2022 yılı içerisinde dünya genelinde en sık görülen kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserleri olarak sıralandı bu kanser türleri arasından ne yazık ki akciğer kanseri en sık ölümlerin yaşandığı kanserler arasında yerini aldı.