Jinekomasti Nedir?

Genel tanım yapılırsa jinekomasti nedir sorusu, erkeklerdeki meme büyümesi olarak açıklanabilir. Meme ucu altından dışa doğru yayılan bir kütle söz konusudur.
Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti Neden Olur?

Nedenlerine bakılınca, hormon dengesizlikleri ilk sırada gelen sebeptir. Erkeklerdeki östrojen ve testosteron hormonlarında oluşan dengesizlik meme büyümesi sorununa neden olabilir. Ayrıca şişman erkeklerde daha fazla meme büyümesi durumu görülecektir. Aşırı kiloyla beraber östrojen seviyelerinde artış olasıdır. Yani memeleri büyütebilecek yağ miktarı artar ve görüntü değişir.

  • Anneden kaynaklanan jinekomasti sorunu da oluşabilir. Yeni doğan erkek bebeklerde, östrojen hormonu anneden çocuğa geçecektir. Fakat bu durum tahmin edileceği gibi kısa sürelidir. Bir süre sonra kendiliğinden yok olur.
  • Vücuttaki hormonların en çok arttığı ergenlik dönemi de jinekomasti görülen dönemdir. Ergenlik dönemindeki erkeklerde testosteron seviyesinin düşmesi bu duruma neden olur. Hormon değişiklikleri, psikolojik durumla da alakalıdır. Ergenlikten çıktıkça bu durum düzelme yönünde ilerleyebilir.

Erkeklerde meme büyümesi nedenleri arasında en yaygın diğer bir durum da yaştır. Çünkü yaş ilerledikçe vücut yağında artış ve testosteron seviyesinde azalma görülür. Fazla salgılanmaya başlanan östrojen de meme dokusunda büyüme ile son bulur.

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti bazen tek memeyi etkilediği gibi bazen de iki memeyi birden etkileyebilir. Bazı hallerde meme büyümesi ağrı ile kendini gösterir. Şişme olduğu zaman kısa süre içinde uzmana başvuru önerilir.

Erkeklerde Meme Büyümesinde Operasyon

Jinekomasti tedavisi yapılan bir ameliyatla sonlandırılabilir. Memedeki fala yağ için yapılan ameliyatta, liposuction yöntemi kullanılır. Herhangi bir kesi olmadan, kanüllerin girdiği küçük deliklerle işlem tamamlanır. Bu delik tek dikiş ile kapanan ve hızlı iyileşen bir deliktir.

  • Liposuction yapılırken meme bezi büyümesinin engellenmesi sağlanır.
  • Meme koyu bölümündeki çizgiden işlemler sürdürülür.
  • Eğer meme çok sarkmışsa, meme yağ dokusu alındıktan sonra sarkan deri de alınmalıdır.
  • Liposuction yöntemi ile cilt altında yer alan dokuda lazer enerjisi kullanılır ve yağlar hızlı şekilde parçalanıp çıkarılır.
  • Deri üzerindeki düzenlemeler için yeni bir işlem gerekebilir. Ancak genel olarak jinekomasti işlemlerinin klinik ortamında gerçekleşmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu zemin olmadan kesinlikle işlem yaptırılmamalıdır.