İnsülin Direncinin Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda daha çok karşımıza çıkmaya başlayan insülin direnci yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu konu hakkında doğru adımlar atılmazsa hayatınızı olumsuz etkilemektedir.
İnsülin Direncinin Belirtileri Nelerdir?

İnsülin Direncinin Belirtileri

Yemeklerden sonra halsizlik ve uyku hali gibi şikâyetler ortaya çıktığında insülin direncinizin ölçülmesi yararınıza olacaktır. Aslında gerçek insülin direncine hastane şartlarında bakılması gerekmektedir. Normal bir kan tahlilinden bakılan insülin direnci yüzeyseldir pek fazla birşey anlaşılmayabilir.

Hastanın şikayetleri ve detaylı kan tahlili sonucundaki değerler daha kolay teşhis konmasını sağlamaktadır. İnsülin direnci olan bir bireyin vücudunda ki değişimler cilt renginde koyulaşma, adet düzensizlikleri, kontrolsüz kilo artışı ve kilo verememek olarak sıralanabilir. İnsülin direnci olan bireyler genellikle yemekten sonra halsiz, yorgun düştüklerini ve uykulu hissettiklerini söylerler. Örneğin; ‘Aslında her zaman ki kadar yemek yedim ama sonrasını hatırlamıyorum’ diyebilmektedirler.

Aslında bu durum şöyle açıklanmaktadır; insülini zaten yüksek olan birinin vücuduna karbonhidrat girişiyle daha çok insülin salgılamaya başlar ve tüketilen karbonhidrat çoğaldıkça vücudun insülin salgısı da yükseltmektedir. Bu insülin salgısı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yüksek insülin salgısını önlemek için karbonhidrat alımını azaltmak gerekiyor. İnsülin direnci olan kişiler yemekten birkaç saat sonra çok fazla açlık hissedip şekerli gıdalar tüketmek isteyebilirler. İnsülin depolayıcı bir direnç oluğu için kandaki yükselişiyle beraber yağ depolamaya da başlar. İnsülin direnci olan kişilerin karın ve bel bölgesinde kalınlaşma olur. Böylelikle kilo almak ve insülin direnci arasında ki döngü başlar. Eğer bu döngünün önüne geçilmezse ileride çok daha zorlu bir sürece yol açabilir. 4

İnsülin direnci olan kişiler karbonhidrat ve protein dengesini iyi kurmalıdır. Ana öğünlerde karbonhidratın yanına birazda protein alarak bunun dengesini kurabilirler. Yemeklerde tuz dengesini kurmakra da fayda vardır. İnsülin direnci olan kişiler ara öğünü atlamamalıdır. Çünkü ara öğün atlandığı zaman aşırı derecede bir açlık hissedip bir sonraki öğünde fazla yüklendiğinde insülin direnci artış göstermektedir. Ara öğünlerde bir meyve bir bardak süt tüketerek insülin direncini dengeleyebilirler.