İmmün plazma tedavisi nedir ve hangi durumlarda uygulanır?

Dünyanın birçok yerinde karantina ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla anılan Covıd-19, etkili tedavi yöntemi için yapılan çalışmaları da gündeme getirmiştir.
İmmün plazma tedavisi nedir ve hangi durumlarda uygulanır?
Koronavirüs İçin İmmün Plazma Tedavisi
Covid 19 virüsünün etkilerini yok etmek üzere yapılan çalışmalar içerisinde immün plazma tedavisi de vardır. Etki kapsamı ve sıkça gündeme gelmesine bağlı olarak bu yöntem, hastaların virüse karşı direnç gösterme kapasitesini artırmaktadır. Özellikle yaşam tehlikesi olan hastalarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Kısa bir geçmişe bakıldığında immün plazma tedavisi 1900’lü yılların başından beri varlığını sürdürmektedir. MERS, SARS ve Ebola salgınlarında bu hastalıkları geçiren ve iyileşen kişilerin kanlarından birtakım antikor ve proteinler alınır. Durumu ağır olan hastalara bu bölüm enjekte edilir ve hastanın salgın hastalığa direnç göstererek iyileşmesi amaçlanır. Bunun yanında çok ağır durumda olmayan ama normal seviyede var olan hastalıklarda da daha kötüye gidişin engellenmesi için bu işlem yapılır.

 

Hangi Kişilerde İmmün Plazma Tedavisi Uygulanır?
Kronik hastalığı olan kişilerde hastalığın seyri daha fazla riskler barındırmaktadır. Astım hastaları, solunum yetmezliği olanlar vs. için immün plazama tedavisi son derece önemlidir. Durumun organ yetmezliği ve hayati risklere kadar gelmemesi için tedavi hızlı şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca kalp ve diyabet sorunları olanlar, bağışıklık sisteminde ciddi sorunlar olan hastalar da bu tedavi yöntemi ile iyileştirilebilmektedir.

 

Kan Bağışı Süreci Nasıl?
Önceden Covid 19 hastalığı geçirmiş ve tedaviyle iyileşmiş bir kişi, kan vererek başka hastaların iyileşmesini sağlayabilir. Bu işlem gönüllülük esası doğrultusunda gerçekleşmektedir. Kanını vermek isteyen kişi, formları ve hastaneden istenen bilgileri doldurur. Gereken laboratuvar testleri yapılır ve başarılı sonuçlar olduğunda kan alınacak kişi uygun ortama götürülür. Aferez işlemi ortalama 50 dakikadır ve biraz daha fazla olabilir. Sadece nakledilecek olan kısımlar alındığı için bu kadar süre uzamaktadır. İmüün tedavi için bağış yapacak olan kişinin 18-60 yaş aralığında olması ve en az iki hafta önce iyileşmiş olması gerekir. Yani yapılan Covid 19 testi negatif olarak çıkmalıdır.
İmmün plazma tedavisi ile yeni kan alan kişilerin herhangi bir risk durumu yoktur, çünkü zaten enfeksiyonu geçmiş olan hastalardan kan alınır.