Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hemoroid rahatsızlığı olan hastanın gitmesi gereken bölüm ve doktor genel cerrahidir.
Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat bölgesinde diğer rahatsızlıklara da bakan genel cerrah uzmanı halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid hastalığına sahip kişiyi muayene eder ve bir tedavi yöntemi arar. Genel cerrahi, anüs ya da makat bölgesi olarak da bilinen kısım üzerindeki hastalıklar konusunda uzmandır.

Hemoroid Nedir?

Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid anal kanalın sonunda, rektumun ve anüsün an alt kısmında bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarları çok fazla şişkinlik de gösterir ve bu şişkinlik sonucu damarlar gerilerek tahriş olur. Tahriş olmanın ve gerilmenin sonucunda kan damarlarının makatın dışına çıktığı görülür. Hemoroidler iç ve dış hemoroidler olmak üzere ikiye ayrılırlar ve belirtilerine göre dört farklı derecede ölçülürler. Kaşıntı, ağrı, rektal kanama, makatta ele gelen şişlik, akıntı ve makatta ıslaklık hissi hemoroid başlangıcına ya da ilerlemesine ait belirtilerdir. Bu belirtilerle karşı karşıya kalan bireyler genel cerrahi uzmanına muayene olmalıdır.

Hemoroid Sebepleri Nelerdir?

Sebepleri farklı farklı durumlara göre değişen hemoroid aile bireylerinden birinde geçmişte görülmüşse kişinin hemoroid olma olasılığı artar bu durumun yanı sıra rektum bölgesinde fazla basınç kan akışını etkileyerek oradaki damarların şişmesine sebep olabilir ve bu durum da basura yol açar.

Kişinin hemoroid rahatsızlığı olması egzersiz yapmadan bir hayat yaşamasından, ağırlık kaldırmaktan, obeziteden dolayı vücudun ekstra ağırlık taşımasından, gebelikten ya da anal olarak cinsel ilişkiden kaynaklanabilir.

Hemoroid Hastalığında Tedavi Nasıldır?

Tedavi olurken hemoroidlerin türüne ve derecesine bakıp karar veren doktor tıbbi ilaçlar,yaşam tarzında değişiklikler ya da cerrahi işleme gerek duyabilir. Tedaviden sonra hemoroid ortadan kalksa bile yaşam tarzında değişiklik olmayan insanların tekrar bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali devam eder. Ağırlıkla uğraşma, egzersizden uzak durma gibi durumlar tekrar hemoroidi tetikleyebilir. Lazer yöntemiyle cerrahi işlem uygulanarak da hemoroid sorunu ortadan kalkabilir. Hap, fitil, krem, pomat, mendil gibi araçlarla ilaç tedavisi de uygulanabilir. İlaç tedavisi esnasında rahatsızlık daha fazla nüksedebilir ve cerrahi müdaleyi gerektirebilir.