Hemen kontrol ettirin! Diş dolgusu yaptıranlara kötü haber AB yasakladı zehir saçıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dolgu yaptıran kişilere uygulanan amalgam dolgu hakkında son dakika açıklaması geldi. Amalgam dolgu zararlı mı, değil mi, sökümü zehirler mi?
Hemen kontrol ettirin! Diş dolgusu yaptıranlara kötü haber AB yasakladı zehir saçıyor

Hemen kontrol ettirin! Diş dolgusu yaptıranlara kötü haber AB yasakladı zehir saçıyor - Diş sorunu yaşayan ve dolgu yaptıran kişilere kötü haber son dakika geldi. Avrupa Birliği Türkiye'de gümüş dolgu olarak anılan ve neredeyse bir dönem dolgu yaptıran herkese standart olarak uygulanan amalgam dolguyu yasakladı.

Maliyetinin ucuz, yapımının kolay ve kullanımının uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilen amalgam dolguların sağlığa zararıl olup olmadığı tartışma konusuydu. Avrupa Birliği AB aldığı resmi kararla amalgam dolguyu sağlığa zararlı olduğu için yasakladı. Konu hakkında açıklama yapan Dr. Kerem Korkut ise civa zehirlenmesi hakkında dolgu yaptıran kişileri uyardı.

AMALGAM DOLGU SAĞLIĞA ZARARLI MI, CİVA ZEHİRLEMESİ YAPAR MI?

Avrupa Birliğinin (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içerdiği öne sürülen amalgam dolguların kullanımını yasaklamasının ardından, Dr. Kerem Korkut, vücutta biriken cıvanın insan sağlığına etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Korkut, “Bilimsel kanıtlar, kronik cıva zehirlenmesinin; beyin, sinirler ve böbrek hasarı gibi pek çok daha farklı dokuyu etkileyebileceğini gösteriyor. Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir.

Bu nedenle cıva zehirlenmesinden korunmak önemlidir” dedi. Tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metal olan cıva, çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksini olarak tanımlanıyor. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkilediği kanıtlanan cıvanın; gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olduğu da biliniyor. Solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olan cıvanın, etkilenim sürmesi durumunda süreç ölümle dahi sonuçlanabiliyor.

Avrupa Birliği de, bu konuda oldukça önemli bir adım attı. AB üyesi ülkelerde, cıva içerdiği ileri sürülen amalgam diş dolgularının kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı. İEÜ Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi hekimi Dr. Kerem Korkut da, cıvanın insan sağlığına olan zararlarından bahsetti. Korkut, “Bilimsel kanıtlar, kronik cıva toksisitesinin sağlığa pek çok farklı zararı olabileceğini; beyin, sinirler ve böbrek hasarı gibi pek çok daha farklı dokuyu etkileyebileceğini gösteriyor. Cıva zehirlenmesi yıllarca; kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve sindirim sorunları semptomlarını tetikleyebilir. Bu nedenle, cıva zehirlenmesinden korunmak önemlidir” dedi.

Dr. Kerem Korkut yapmış olduğu açıklamasında amalgam dolgusu olan kişilere söktürme tavsiyesinde bulunurken bu dolguların kompozit ve porselen gibi sağlıklı dolgu malzemeleri ile değiştirilmesi önerisinde bulundu.