Hangi yumurta daha sağlıklı? Beyaz mı yoksa kahverengi mi?

En önemli besin kaynaklarından olan yumurta kahvaltıdan ana yemeklere kadar her yerde kullanılıyor. Yumurtanın rengi sağlık açısında bir farka neden oluyor mu? En sağlıklı yumurta beyaz mı yoksa kahverengi midir?
Hangi yumurta daha sağlıklı? Beyaz mı yoksa kahverengi mi?

Besin değeri açısından oldukça zengin olan yumurta her insanın vazgeçilmezidir. En kaliteli protein listesinde anne sütünden sonra gelen yumurta sıklıkla tüketilmektedir. Ayrıca yumurtanın içerisinde demir, folat, selenyum ve fosfor da bolca bulunmaktadır.

Yumurta çok az miktarda yağa sahip olan bir gıdadır. 1 adet yumurtanın içerisinde sadece 4,5 gram kadar yağ bulunmaktadır. Bu yağın ise üçte biri doymuş yağ asitleridir. Kalan kısım ise doymamış yağ asitlerinden teşkil etmektedir.

PROTEİN DEPOSU

Yumurtanın beyazı oldukça faydalıdır. Bu kısım yüzde 100 protein yapısına sahiptir. Kas sorunları yaşayanlar, kas kaybı olanlar veya kaslarını geliştirmek isteyenlerin yumurtanın beyazını sık sık tüketmeleri tavsiye ediliyor.

YUMURTANIN BEYAZI İYİ PİŞİRİLMELİ

Yumurtanın sarısı ise ayrıca faydalıdır. Yumurtanın bu kısmında da biyotin vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin saç ve tırnaklara güç veren ve sağlıklı olmalarını sağlayan bir bileşendir. Ancak bu vitaminden tam anlamı ile faydalanabilmek için yumurtanın beyaz kısmının iyi pişmesi gerekiyor. Beyazı iyi pişmeyen yumurtalarda avidin isimli madde çok faydalı olan biyotinin vücutta kullanılmasını engellemektedir.

YUMURTANIN RENGİNİN SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ VAR MI?

Hangi renkli yumurtaların daha faydalı olduğu konusu oldukça merak ediliyor. Tavuk yumurtalarının içeriği ve kabukları üreme kanalının en sonunda oluşmaktadır. Yumurta son aşamaya gelene kadar bir renge sahip değildir. Yumurtanın renginin içerisindeki besin değerleri, lezzeti ve pişme özellikleri ile herhangi bir etkisi yoktur. Beyaz yumurta da kahverengi yumurta da sağlıklıdır. Bazı tavuk türlerinin yumurtası beyazken bazılarının ise kahverengidir. Nihayetinde ise yumurtaların sağlık açısından en küçük bir fark yoktur.

Sağlıklı bir yumurtanın belirgin özelliği rengi değildir. Doğal yemlerle beslenen tavukların yumurtaları daha sağlıklıdır.