Hafıza sildirme (TMS) tedavisi nedir? Nasıl yapılır?

Bundan belki 10 yıl önce çoğu insanın dilinde olan "keşke hafızamı sildirebilseydim" isteği gerçek oluyor. Aslında 1903 yılından bu yana psikiyatri alanında kullanılan bu yöntemin son dönemlerde televizyon ve internet dünyasından takip ettiğimiz ünlülerin başvurması ile daha da bilindik hale geldi.
Hafıza sildirme (TMS) tedavisi nedir? Nasıl yapılır?
Örneğin en son oyuncu Yağmur Tanrısevsin'in sevgilisi Oğuzhan Koç'un Tanrısevsin'in en yakın arkadaşı Demet Özdemir ile birlikte olmasından kaynaklı yaşadığı acı anları unutmak için TMS denilen hafıza sildirme uygulamasına başvurduğunu biliyoruz.

TMS tedavisi nedir?
Önceleri depresyon hastaları için kullanılan yöntem olan TMS, uyarıcı bir bobin aracılığı ile oluşan çok güçlü bir manyetik alan tarafından serebral kortekste küçük ve geçici elektrik akımı meydana getirilmesini hedefleyen bir tekniktir.

TMS tedavisi nasıl uygulanır?
Uyarıcı bobinin saçlı deriye çok yakın tutulması ile belirli bir alana odaklanması sağlanır. Manyetik alan dokuda elektirik akımı oluşturacaktır. Serebral kortekse TMS uygulandığında alttaki elektirksel alanda yüksek fokal depolarizasyon meydana gelir. Bu depolarizasyon sinaptik yolla bağlantılı bölgelere yayılır. Uygulama esnasında ürperme olsa da bilinç kaybı meydana gelmez. İşlem sırasında manyetik alan 100 desibellik bir ses çıkaracağından bu işlem esnasında kulakların korunması gerekmektedir. Motor korteks üzerine motor eşikten daha büyük TMS uygulaması kas kontraksiyonuna ve motor uyarım potansiyeline (MEP) yol açabilir. Başparmak hareketleri ile TMS arasındaki zaman kaydedilebilir ve buna ileti zamanı adı verilir.

Elektrokonvülsif terapiden (EKT) farkı nedir?
EKT beyine doğrudan elektirk akımı verilerek uygulanan bir işlemdir. Genel anestezi verilerek hastane ortamında gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamadır. TMS tedavisi ise ayakta uygulanır ve anestezi gerektirmez. Hafif bir başağrısı dışında hasta birşey hissetmez.
TMS tedavisinde süre 5-30 dakika arasında değişir ve şimdiye kadar herhangi bir yan etkisine rastlanılmamıştır.

Hangi hastalıklarda TMS uygulamasına başvurulur?
Depresyıon, Şizofreni, Obsesif Kompülsif Bozukluk gibi psikiyatr hastalıklarda bu uygulamaya başvurulabilir. Çocuklarda ise Otizm ve hiperaktivite gibi durumlarda kullanım için bilimsel çalışmalar sürmektedir.

Hastalıklar karşısında kullanılmasında herhangi bir sakınca görmesek de hafızamızdaki kötü anılarında hayatımızın bir parçası olduğunu ve bizi biz yapanın güçlendirenin de aslında bunlar olduğunu vurgulayarak bu gibi durumlarda kullanılmasını pek de doğru bulmuyoruz. Hayatımızda güzel anları biriktirmek kadar kötü anları hatırlayıp alınan derslerle yola devam etmenin de güzelliğini yaşamak en güzeli.