Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük kalori ihtiyacının ne kadar olduğu, gerek sağlıklı beslenmek isteyenler ve kilosunu korumak isteyenler gerekse kilo vermek için diyet yapanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Kalori, tükettiğimiz içecek ve yiyeceklerin içerdiği enerji miktarı olarak tanımlanıyor.
Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük kalori ihtiyacı ise bizlere gün içinde ne kadar enerji almamız gerektiğini belirtiyor.

Günlük Kalori İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Günlük kalori ihtiyacı herkese göre farklı olarak hesaplanmaktadır. Kalori ihtiyacının hesaplanması söz konusu olduğunda kişinin cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu, gün içerisindeki hareketlilik durumu, yaptığı iş gibi birçok faktör önemlidir. Aynı zamanda kişinin neyi amaçladığı da günlük ne kadar kalori alınmalı sorusunun cevabı üzerinde belirleyici olmaktadır. Kilo vermek isteyen bir kişinin ne kadar kalori alması gerektiği kilo almak isteyen kişininki ile aynı olmayacağı gibi, kilosunu koruyarak sağlıklı bir diyet programına sahip olmak isteyen bir kişinin günlük kalori ihtiyacı yine farklılık gösterecektir. Günlük kalori ihtiyacının ne kadar olduğunun bilinmesi kişinin amacına yönelik bir beslenme programı oluşturulması üzerinde ise en önemli belirleyicidir.

Ortalama Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadar?

Uzmanlarca belirtildiği üzere, bir kadının ortalama günlük kalori ihtiyacı 2000 kalori iken, bir erkeğin ortalama günlük kalori ihtiyacı ise 2500 kalori olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak her ne kadar bu ortalama kalori ihtiyaçları belirtiliyor olsa da kalori ihtiyacının herkese göre değişiklik gösterebildiği unutulmamalıdır. Aynı zamanda yaş arttıkça kalori tüketiminin bir miktar düşürülmesi önerilirken, gün içerisinde egzersiz yapıyorsanız belirtilen ortalama günlük kalori ihtiyacına ek olarak 200-400 kalori almanız gerektiği söyleniyor. Bir kadın olarak 25 yaş üzerindeyseniz ve az hareketli bir yaşam tarzınız varsa 1800 kalori tüketmek önerilirken, 25 yaş üzerinde az hareketli bir erkek içinse günlük 2000 kalori yeterli oluyor. Orta derecede hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak 25 yaş üzeri bir kadın olarak günlük yaklaşık 2400 kaloriye, 25 yaş üzeri bir erkek olarak ise 3000 kaloriye ihtiyacınız olduğunu gösteriyor. Fazla hareketli yaşam stilleri daha yüksek günlük kalori ihtiyacını gerektiriyor.