Grip ve soğuk algınlığı arasındaki en temel fark açıklandı

Kar yağışının hala istenilen seviyede olmaması, salgın ve mevsimsel hastalıkların artış göstermesine neden oluyor. Son dönemlerde hastalananların sayısı artarken halk arasında grip ve soğuk algınlığı arasındaki farklar bir kere daha gündem oldu!
Grip ve soğuk algınlığı arasındaki en temel fark açıklandı

Konu ile ilgili açıklama Manisa’nın Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü olan Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt tarafından geldi. Bozkurt, yaptığı açıklamasında son dönemlerde yoğun bir şekilde seyreden grip hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

Genellikle bahar-kış ile birlikte bahar ve yaz aylarında sıkça görülen grip virüsünün ciddiye alınması gereken bir üst solunum yolu rahatsızlığı olduğunu söyledi.

GRİP VE SOĞUK ALGILIĞININ FARKI

Hastalıktan korunma yöntemlerini de anlatan Dr. Bozkurt, “Grip influenza virüsünün sebebiyet verdiği özellikle bahar-kış ve bahar-yaz geçişlerinde görülen, çok sayıda kişiyi kolaylıkla etkilemesi ve önemli sonuçlar meydana getirmesi nedeniyle ciddiye alınması gereken solunum yolu hastalığıdır. Halk arasında soğuk algınlığı olarak bilinen hastalık ise, yaklaşık 200 tane virüsün sebep olabildiği çok daha hafif geçen halsizlik ile seyreden, burun akıntısının eşlik ettiği bir başka üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kış aylarında ise en çok dikkat edilmesi gereken nokta grip ile soğuk algınlığının ayırt edilmesidir. Gribi soğuk algınlığından ayıran en önemli özelliklerden biri yüksek ateş 38 derece ve üzeri, yer yer bulantı, kusma veya ishal, şiddetli kas ve eklem ağrıları olmasıdır. Grip semptomları vücudun virüs ile temasından yaklaşık 2-3 gün sonra ortaya çıkar ve rahatsızlık genelde 7 gün kadar devam eder” dedi.

GRİP NASIL BULAŞIYOR?

Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikte antibiyotik kullanılmaması gerektiğinin altını çizen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Çağrı Bozkurt, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Tedavinin antibiyotik ile değil semptomatik şekilde ilerlemesi gerekir. Antibiyoterapinin grip ve soğuk algınlığını tedavisinde yeri yoktur. Zira grip ve soğuk algınlığı bakteriyel değil viral hastalıklardır. Bu nedenle bu aylarda gribal enfeksiyona sahip vatandaşlarımızın doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmamasını öneriyoruz. Ayrıca, viral hastalıklarda bulaş yolu önemli bir yere sahiptir. Bu hastalıklar, öksürme hapşırma ve konuşma sırasında yayılan damlacıkların diğer bireyler tarafından inhale edilmesiyle, yani solunması ile bulaşmaktadır. Bahsi geçen etken virüsler fiziki ortamlarda uzun saatler boyu canlı kalabilmektedir. Bunun yanında bulaştırıcılığın semptomlardan yaklaşık 1 gün önce ortaya çıktığı bilgisini de göz önünde bulundurduğumuzda kişisel hijyenin grip-soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmada en önemli savunma yöntemi olduğu sonucuna varabiliriz”

Grip ya da soğuk algılığından kaçmanın mümkün olmadığını ifade eden uzman isim, böyle durumlarda da mutlaka kişinin kendisini izole etmesi gerektiğinin altını çizdi.