Göz Tembelliği Nedir?

Göz tembelliği en sık sorulan sorulardan birisidir. Özellikle çocuğunuzun sık sık gözünü kırptığını görüyorsanız göz tembelliğine yakalanmış olabilir. Göz tembeliği nedir? Nasıl anlaşılır? işte yazımızda yer alıyor.
Göz Tembelliği Nedir?

Bazen nbir bazen de her ikisinde  görmede azalma meydana gelebiliyor. Bu durum göz tembelliğini işaret etmektedir. Göz tembelliğinin görülme oranına baktığımız zamanda 20 çocuktan birinde ortaya çıkabiliyor. Hastalık her ne kadar körlüğü sağlamasa da yine de ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasını sağlıyor. Gözün kullanılmamasına bağlı olarak görmede azalma meydana geliyor. Bu durum çocuğun hem spor yaparken hem de ileride meslek seçimi yapmasına engel olacak sonuçlar doğmasına neden oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, göz tembelliğinin meydana gelmesinin altında yatan sebepler olduğunu söylüyor. Bu sebepler şu şekilde açıklanabilir.

7-10 Yaşından Önce Tespit Yapılmalıdır

Prof. Dr. mutlaka 7-10 yaşından önce göz kontrollerinin aksatılmadan yapılması gerektiğini söylüyor. Çocuklarda görülen göz tembelliği, katarakt,  asimetri olması ve şaşılığa kadar gidebilmektedir. Bu yüzden göz sorunlarının ileri boyuta gitmemesi adına mutlaka küçüklükten itibaren kontrollerin yapılması gerekir. Göz tembelliği, derinlik hissi adı verilen 3 boyutlu görme sorunlarının ortaya çıkmasına bile neden oluyor.

6. Ayda Muayene Yapılmalı

6.ayda mutlaka muayenenin yapılmasının şart olduğunu belirtiyor. Eğer ki göz tembelliğinin geçmesine neden olacak yaş dönemi geçirilise kalıcı görme bozukluklarına sebebiyet verebilir. Prof. Dr. Özgül Altıntaş bu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır. İlk 6 ayda yaş geçmeden mutlaka çocuğun muayene olması gerekir. Genelde çocuklar çok fazla şikayet etmediklerinden dolayı  tanı ve tedavisinde gecikme meydana geliyor. 10 yaşından büyük çocukların bazısında tedaviye olumlu yanıt verilebiliyor.

Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, göz tembelliğinin belirtilerini şu şekilde açıkladı.

  • Bir gözünü kapalı tutma isteği
  • Sık sık göz kırpıyor olması
  • Gözlerini ovalaması
  • Kitap okurken ya da Tv bakarken başını sürekli ters yöne çevirmesi
  • Yakın işleri çok fazla sevmemesi
  • Dalgınlık ve dikkatsizlik

Erken Tedavi Önemli

Göz tembelliğinde erken tedavi önemlidir. Tembelliğe yol açacak sorunların en kısa zaman zarfında mutlaka düzeltilmesi gerekir. Özellikle beynin tembel göz ile bağlantı halinde olması sağlanmalıdır. Eğer böyle yapılırsa 10 yaşında ki çocuklarda bile tedavi olumlu yanıt verecektir. Bu yüzden yaş ilerlemeden mutlaka çocuğunuzun erken tanı ve tedaviye girmesi gerekir.