Göz kanlanması nedir? Neden olur ve nasıl geçer

Hepimizin hayatında defalarca yaşadığı ve çoğumuzun çok önemsemediği göz kanlanması ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda topladık. Uykusuzluk, uzun süre elektronik cihazlara bakmak gibi birçok sebebi olan durumun diğer nedeni de alerjik olabilir.
Göz kanlanması nedir? Neden olur ve nasıl geçer

Genellikle iki gözde kızarıklık ya da kanlanma olduğu durumlara nazaran tek gözde olan kanlanma d aha tehlikeli olabilir. Kanlanmanın yanı sıra kaşıntı ve hareli görme gibi şikayetlerin artması durumunda muhakkak bir uzmana görünmelidir.
Öncelikle göz kanlanması nedir bir bakalım. Göz kanlanması, sklera tabakası olarak da bilinen gözün beyaz kısmı ile göz yüzeyinde bulunan şeffaf tabakanın arasında bulunan kılcal damarların, aşırı genişlemesi ve kan toplaması ile ortaya çıkar.

Göz kanlanmasının sebepleri nelerdir?
Öncelikle bu durumu yaşayan kişilerin yaşam tarzlarını gözden geçirmeleri gerekmektedir.
Örneğin uykusuzluk. Göz kanlanmasının en önemli nedeni olan uykusuzluğun yanı sıra aşırı uyumak da gözlerde kızarıklığa sebep olabilir. Çocuklarda 9-11 saat yetişkinlerde ise 7-9 saat olan uyku düzeninin altına inilmemesi ve aşılmaması çok önemlidir.
Bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmak, doğru aydınlatılmamış bir ortamda uzun süre kitap okumak, telefon, tablet ve televizyon gibi ışık yayan elektronik cihazlara uzun süre ile bakmak da gözde kanlanmaya sebep olmaktadır. Bu sayılanları yaparken kişilerin muhakkak ara ara gözlerini farklı bir noktaya bakarak ve ya kapatarak dinlendirmesi gerekmektedir.

Uyuşturucu, sigara, alkol ve benzeri zararlı madde kullanımı da gözde kızarıklığa yol açmaktadır. Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen bu alışkanlıklar gözde çevresindeki damarların genişlemesine yol açtığından gözde kanlanmaya sebep olmaktadır.
Yaz döneminde güneşe uzun süre maruz kalmak birçok hastalığa sebep olabileceği gibi göz kanlamasına da neden olan faktörlerden biridir.
Yine özellikle kadınların kullandıkları makyaj malzemelerinden kaynaklı göz kızarıklıkları da yaşanabilir. Makyaj malzemelerinde bulunan kimyasallardan kaynaklı gözde alerji oluşabilir, böyle durumlarda da göz bol su ile yıkanmalıdır.
Diğer adıyla Glokom denilen göz tansiyonu da gözde kanlanmaya yol açtığı gibi tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına da yol açabilir.

Göz kanlanması tedavisi nasıl olur?
Göz kanlanma tedavisi doktor kontrolü ile göz damlası, antibiyotik kremler gibi harici ilaçlarla giderilebileceği gibi yaşam tarzı değişikliği yaparak ya da daha dikkatli olunarak da yapılabilir.